Недоносените бебета

444
Недоносените бебета

Всяко десето дете у нас се ражда преждевременно

Грижите за бебе винаги са трудни и много отговорни. Когато става въпрос за недоносено бебе обаче, те се утрояват. Според медицината, едно бебе е недоносено, когато е родено преди 37-та седмица от бременността или тежи под 2.5 килограма. Обикновено недоносените деца отговарят и на двата критерия.

Преждевременните раждания се увеличават и днес около 10% от децата идват на бял свят преди 37-та гестеционна седмица. У нас всяко десето дете се ражда недоносено. Благодарение на развитието на медицината, 90% от родените с тегло под 800 грама оцеляват. Това обаче не означава, че всички се развиват без увреждания.

Най-често до преждевременно раждане води многоплодната бременност, преекламсията, отлепянето на плацентата или бактериална вагиноза. Пушенето и употребата на алкохол и наркотици също водят до по-ранно раждане, като те играят значителна роля и за ниското тегло на детето. Статистиката показва още, че преждевременно раждат майките под 16 или над 35 години.Много от проблемите, с които трябва да се справят недоносените бебета, са сериозни. Повечето им органи не са доразвити напълно, затова се налага те да бъдат поставени в кувьоз, където околната среда да бъде контролирана и да им бъде подавано достатъчно количество кислород. Те страдат повече от физиологичната жълтеница, инфекции, съществува повишен риск от мозъчни кръвоизливи.

Въпреки че повечето недоносени бебета се развиват в напълно здрави деца, преждевременно им раждане крие риск от проблеми със зрение и слуха, умствени увреждания и церебрална парализа.Добави коментар