Недоносените българчета

95
Недоносените българчета

Кувьози на 30 години в Майчин дом

Всяко десето бебе в България се ражда преждевременно. През последните години се увеличава броя на децата, родени с критично ниско тегло под 1000 грама. Най-малкият пациент в най-голямата неонатология в страната – „Майчин дом”, е роден само 550 грама, но вече е наддал до 700. Децата като него с много ниско тегло са почти 14% от всички преждевременно родени бебета.

Тенденциите в България не се различават от световните. Всяка година на бял свят по-рано се появяват около 10% от всички бебета. Те са много по-уязвими от останалите, посочва bTV.

Светът на Гошко


Затворете си очите и после запушете ушите. Това е светът на Гошко - едно от недоносените деца на България, родено в началото на 6-ия месец преди 7 години. „Направихме максимума за зрението, сега поне очите му растат и по принцип, ако някога медицината измисли нещо друго, ретината е съхранена на едното око, защото иначе тя се свива”, разказва майката на Гошко Мария Попова.

Животът на момчето спасява екипът на проф. Боряна Слънчева в „Майчин дом". Постоянно в болницата се грижат за 10-15 бебета с критично тегло под 1 килограм. Рисковете за тези деца, обаче, е висок. „Реално имаме нужда от нова техника, тъй като на запад отделения като нашето сменят на 5 години една трета от техниката, нашия автомобилен парк”, обясни началникът на Клиниката по неонатология в „Майчин дом” проф. Слънчева.

Вижте още: Бебето, чийто живот спасяваха над 500 пъти

Един от кувьозите, например, е на 30 години, но най-спешна е нуждата от апарати за вентилация - от тях пряко зависи детското здраве.

Неправителствени организации настояват държавата да оказва и психологическа подкрепа на родителите, особено на майката. „Тя има една неувереност да вземе детето вкъщи, защото тя не се е справила добре като майка, когато е била бременна и тя има този страх, че няма да се справи добре вкъщи и като родител”, обясни Нина Николова от Фондация „Нашите недоносени деца".

Въпреки че Гошко никога няма да бъде като другите деца, родителите наблюдават малките му крачки по пътя към напредъка. „Ние сме горди с него. Той е от самото начало изключение от всички правила”, казва майка му. Родителите са безкрайно благодарни на всички, които са се борили за живота му, но вярват, че може да се направи още много за децата като него.

Според медиците държавата може да помогне, като поеме разходите за профилактика на тежък вирус, към който са предразположени недоносените бебета. За да се проследяват тези деца, по-добре лекари и родители настояват и за единнен регистър на преждевременните раждания. Не на последно място - неонатолозите попадат в списъка на изчезващите в България медицински специалности.Добави коментар