Не метете под леглото, ако искате бебе

1568
Не метете под леглото, ако искате бебе

Предразсъдъците около зачеването понякога са добра психотерапия

В зачеването има нещо мистично. Нищо чудно, че при едни то се получава сякаш от само себе си, докато други изразходват за тази цел много усилия, средства и цели години от живота си. И ако във връзка със зачеването на дете някои действия могат да се контролират (да се следи овулацията, да се мери базалната температура, да се пият противозачатъчни медикаменти), то други остават извън човешките усилия и нашето разбиране за начина, по който се случват нещата.

Може би именно затова около зачеването и безплодието от векове витаят всевъзможни суеверия и предразсъдъци. И когато уж всичко е нормално и под контрол, а заветният момент все не идва и не идва, мнозина като че ли предпочитат да се уповават на висшите сили. Следването на народните поверия и „знаците свише” създават илюзията за контрол над ситуацията, твърдят психолози. И само по себе си това не е лошо, още повече че поне не вреди… Стига да не доведе до мистични увлечения и абсурд. Ето някои от най-разпространените вярвания, които се смята, че могат да помогнат или да попречат да се забременее…

Чудотворни икони, статуи, извори

Подобни истории имат корени далеч назад във вековете и на практика се срещат във всички култури. В един от музеите на Америка например има специална Статуя на зачатието, донесена от Брега на слоновата кост, която, както се кълнат от персонала, е помогнала вече на 13 служителки на музея да забременеят. В Китай се смята, че на плодовитостта и късмета помагат фигурки на слон с вдигнат нагоре хобот.

В Русия, а и в България почти във всеки манастир има чудодейна икона, като особено се ценят тези на Божията майка, към която жените, опитващи се да заченат, прииждат на тълпи… Човешката психика е устроена така, че хората предпочитат да помнят само успешните случаи, а на неуспешните не отдават особено значение, така че да се докаже или опровергае тяхното въздействие е де факто невъзможно. Така че, ако вярата в чудеса или в нечий позитивен опит помага да не се пада духом, то поклонничеството към чудодейни икони или обекти е добра психотерапия, смятат експерти…

Пълнолуние

Древните римляни са вярвали в зависимостта между либидото и способността за зачеване и лунните фази. Според тях пълнолунието способства за високо ниво на сексуалното желание и успешно зачеване. Това до известна степен е оправдано – продължителността и на лунния, и на менструалния цикъл е 28 дни. И тъй като Луната влияе на приливите и отливите, на поведението на животните, на развитието на растенията и на други биологични цикли, тогава защо да не въздейства и на биологичния часовник на жената?!

В древността у представителките на нежния пол, живеещи в хармония с природните цикли, менструалният цикъл съвпадал с лунния, при което овулацията настъпвала във фазата на пълнолунието. Друг въпрос е, че днес никой не живее според биологичния си часовник, а изкуственото осветление на лампите пречи на въздействието на лунната светлина. И все пак някои препоръчват на онези, които искат да забременеят, да изключват изкуственото осветление (пък и нали тъмнината е най-добрият помощник на влюбените), особено ако началото на менструалния цикъл съвпадне с новолуние.

Вижте още: Чудотворна икона дарява с деца

Розов кварц и други минерали

В продължение на векове и до днес на скъпоценните и полускъпоценните камъни и минералите се приписват множество лечебни свойства. Така е в съвършено различни култури с малко други връзки помежду им – от американските индианци до тибетските шамани например.

Най-популярен при лечение на безплодието е розовият кварц. В източните вярвания именно той „се грижи” за женската репродуктивна система. Въпреки че никой не може да докаже това с помощта на науката, ако носенето на красиви бижута от този минерал поддържа вярата ви, дава надежда и подобрява настроението, то значи и подобрява здравословното състояние на притежателката си. Пък току виж…

Седенето на студени камъни

Това е чисто славянско поверие – от Белград до Уралските планини мнозина жители на Източна Европа са убедени, че седенето на хладна повърхност (скали, каменни пейки и т.н.) може да доведе до възпаление на вътрешните органи и болести, които впоследствие могат да се превърнат в причина за безплодие. През 1986 г. медийният магнат Тед Търнър бе обвинен едва ли не в заговор срещу демографията на Русия, след като неговата компания построи стадион с бетонни седалки за Игрите на добра воля, припомнят паметливи.

В действителност достоверни потвърждения за вредата от седенето върху студени повърхности не съществуват. Разболяват инфекциите, а не охлаждането. Причина за възпаления може да бъдат например бактерии ешерихия коли, попаднали в женските полови органи от ректума или микроорганизми, предавани по полов път. Студът не е причинител на възпалението, уверяват специалисти, цитирани от вестник "Новинар".

Нероден Петко

Това вярване пък идва от фъншуй. Източните мъдреци са съветвали жените, които искат да забременеят или току-що са заченали, да забравят за чистенето в спалнята и особено – да не метат праха под леглото. Според източната философия душата на неродения младенец витае около бъдещата майка по време на сън, стремейки се да стане физическа част от семейството. А с помитането тя може по невнимание да бъде изхвърлена. Това може и да е само извинение да се отложи чистенето и да се замени с други, по-приятни занимания, приближаващи към целта. Но ако сте почитатели на фъншуй, за собствено спокойствие се придържайте към правилата му.Добави коментар