Не ги игнорирайте

152
Не ги игнорирайте

Съветите преди раждането

Здравият организъм и балансираното хранене и спортуване преди забременяването са също толкова важни, както и по време на износването на детето. Много жени обаче, дори тези, които старателно са планирали бременността си, не се съобразяват със съветите за хранене и живот преди раждането, давани от специалистите. Наблюдения сочат, че малко жени приемат достатъчно количество фолиева киселина през детеродна възраст или пък се ограничават в консумацията на алкохол и цигари.

12 445 жени на възраст между 20 и 34 години са участвали в проучване на американски учени, публикувано в Science. 238 от тях са забременели през този период и едва 23% от тях са го планирали. Сред останалите жени, които не са имали намерения да си имат дете в следващите минимум 12 месеца, само една се е придържала към препоръките относно фолиевата киселина и алкохола. Сред тези, които са го планирали, "примерни" са били едва 3,3%.

След зачеването разликите в примерното поведение не са били драстични спрямо жените, които не са забременели. Едва 2,9% са взимали препоръчваните 400 микрограма фолиева киселина и са пиели не повече от 4 чаши алкохол на седмица. Подобни са резултатите и при храненето. Само 57% от анкетираните приемат необходимите плодове и зеленчуци преди забременяването.

Авторите анализират резултатите като ниска култура относно здравословното състояние преди зачеването сред младите жени.Добави коментар