Не бива да отлагаме бременността

200
Не бива да отлагаме бременността

Също така изглежда, че самата бременност може да удължи фертилността на една жена, т.е. имайки повече деца, тя удължава своята фертилност.

Жените не бива да отлагат раждането на първото си дете, защото с напредването на годините все по-голяма част от тях стигат до там, че губят способността си да зачеват.

Това заяви пред БГНЕС израелският лекар проф. Нери Лауфер, чиято кариера е изцяло в сферата на ин витро оплождането.

Проф. Лауфер изнесе лекция, посветена на възрастта и фертилитета в София. Той е в страната ни като консултант на пловдивска ин витро клиника. Общо известно е, че има връзка между пациентките и фертилитета, защото се увеличава бройката на жените, които имат нужда от ин витро процедури.

Това е свързано с възрастовия фактор, тъй като жените в днешно време имат нужда от повече образование и време за развитие на кариерата си, обясни професорът. По тази причина жените отлагат раждането на първото си дете с между 4 и 7 години.

В Нова Зеландия, например е средно 7 години. Ако процентът на жените под 35-годишна възраст, които преминават през ин витро оплождане се е увеличавал с около 15%, то при тези над 40-годишна възраст се увеличава с около 40%, посочи той.

Според проф. Лауфер няма тенденция да намалява възрастта на жените, които не могат да имат деца, просто се увеличава процентът на жените, които отлагал раждането на първото си дете след 35-годишна възраст, за което много често имат нужда от асистирани репродуктивни технологии, за да я осъществят.

Според проф. Лауфер между 10 и 15% от двойките имат проблем със забременяването. От тези проценти при половината двойки липсата на бременност се дължи на женския фактор, а другата половина е заради мъжете.

Относно това как може да се запази за по-дълго време способността на жените да имат деца, проф. Лауфер посочи, че на първо място има генетичен фактор в това до каква възраст една жена може да забременее.

Също така изглежда, че самата бременност може да удължи фертилността на една жена, т.е. имайки повече деца, тя удължава своята фертилност.Добави коментар