Най-важното за фолиевата киселина

128
Най-важното за фолиевата киселина

Намалява риска от увреждания на бебето със 70%

Приемът на фолиева киселина от бъдещите майки е жизненоважен за правилното развитие на бебето. Вижте още няколко важни факта за витамина.

Другото име на фолиевата киселина е витамин В9. Той е един от най-важните за човешкото здраве. Водноразтворим е.

Човешкото тяло не го произвежда. Можем да си набавим витамин В9 само чрез храната или под формата на таблетки.

Най-голямо количество фолиева киселина има в зелените зеленчуци, като маруля, спанак, грах, магданоз и броколи. Тя се съдържа още в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки и пшеничните зародиши.



Достатъчното количество фолиева киселина в организма на бъдещата майка намалява риска от вродени увреждания със 70%. Тя участва в изграждането на гръбначния стълб, костния мозък на ембриона и във формирането на плацентата.

Витамин В9 е жизненоважен за бременните. Потребността от него се удвоява през деветте месеца. Той предпазва бъдещата майка от анемия и намалява нивото на стресовите хормони.

Недостигът на фолиева киселина особено през първите два месеца от бременността може да доведе до спонтанен аборт, вродени малформации, Спина Бифида, отделяне на плацентата.



Добави коментар