Най-популярните имена в Япония

792
Най-популярните имена в Япония

Класацията е изготвена въз основа на имената на над 6 700 бебета

Харуто и Мей са най-популярните бебешки имена в Япония през 2014 г., показва ново годишно проучване.

Животозастрахователната компания Meiji Yasuda Life Insurance Co. обяви тази седмица резултатите от най-новото си проучване за най-популярните бебешки имена в Япония. Харуто е най-предпочитаното име за момчета, докато Мей е най-популярното име за момичета, пише WSJ.

Класацията е изготвена въз основа на имената на над 6 700 бебета, с които са се сдобили през тази година клиенти на компанията. Meiji Yasuda провежда проучването от 1989 г.

Вижте още: Най-популярното мъжко име в Осло е... Мохамед

От включените в проучването 3 481 момчета 86 са носели името Харуто. Така това име оглавява класацията в шеста поредна година. На второ място е Юто с 60, а челната тройка се оформя от Сота с 57. Първите три имена остава без промяна от 2012 г.

Името Мей са носели 52 от включените в проучването 3 273 момичета. Второто най-популярно име в Япония за момичета е Юи с 49. През миналата година то заемаше челното място. Третата позиция е за Рин с 47.

Вижте още: Най-модерните имена у нас

Рен е бил най-популярният йероглиф, или канджи, за бебешко име, докато комбинация от две канджита, която може да бъде прочетена като Хина, Хината, Хана или Харуна, е била най-популярната за момичета.

Японските йероглифи и особено тези, използвани за имена като Харуто, могат да бъдат четени по няколко различни начина. Оттук идват и резултатите за най-популярните имена и най-популярните йероглифи, използвани за изписване на имена.

Проучването също така показва, че броят на момичешките имена, които се изписват с едно канджи, нараства, като общо 24 от 100-те най-популярни момичешки имена използват само едно канджи вместо две или повече, което е рекорд.

Според компанията популярни спортисти в страната са увеличили популярността на някои имена, като посочват като пример футболиста Юто Нагамото и ски скачачката Сара Таканаши.Добави коментар