Най-модерните имена у нас

13082
Най-модерните имена у нас

Много се харесват имената на наши и чужди певици

На 21 декември 2012 г. полюсите може и да не размениха местата си, но половете у нас определено го правят - поне като говорим за имена. Модата в България напоследък диктува мъжките рожби да носят доста нежни имена - Сиян, Жасмин, Елеонор, Лилян, Мариел. И обратното - момичетата са Калояна, Пресияна, Лъчезара.

"Това си е българско творчество, което трябва да се изследва. Но струва скъпо", признава проф. Анна Чолева-Димитрова. Модата на сериалите, която започна с латино сапунките преди 20 г., продължава и до днес - само имената се менят. Все още продължава да се среща Инджи - героиня от турската сапунка "Перла".

"Ромското малцинство има слабост към имената от сапунени сериали", казва специалистът. И допълва, че модата на кръщаването се води най-вече от шоубизнеса. Предпочитат се имена на певици като Марая и дори Риана, съобщава вестник "Стандарт".

Тригодишните изследвания на проф. Чолева показват, че политиците не са толкова оборотни. Единствено Симеон се котира, особено след управлението на Сакскобургготски. "През 2009-2010 г. има бум на Симеоновци. Можем да предположим, че е заради името на финансовия министър Симеон Дянков. В години на криза може родителите да кръстят детето си на финансист номер 1", обяснява тя.

Българите обичат да кръщават хлапетата си и на фолк певици - Ивана, Преслава, Андреа. Има имена на спортисти, най-вече на футболисти - Диего, Гунди, Роналдо, Роналдиньо. Бум има на Дейвид и на Виктория, може би заради семейство Бекъм.Александър и Георги обаче са вечна класика, показват и данните на Националния статистически институт (НСИ), изнесени наскоро. При момичетата водят Виктория, Мария и Никол. В големите се налагат двойните имена - като Иван-Александър и Борис-Михаил. Среща се и вариацията Рачо-Стоян.

Това учените обясняват и с ниската раждаемост. Как с едно дете в семейството да угодиш и на двамата дядовци? Наблюдава се и тенденция на тройни имена - Даниел-Слав-Маркъс или Ноа-Никола-Жан. "Това е страшно, защото антропонимната ни система е три компонентна - лично, бащино и фамилно. И проблемите са много големи при изписването на имената", признава проф. Чолева.

Изследванията й сочат още, че пловдивчани най-много държат на традициите и там са най-консервативните имена като Георги, Димитър и Иван. Други обаче буквално изчезват. Например, Христо вече не се среща. Вън е от класацията на 15-те най-разпространени имена в България за трета-четвърта година. И отдавна е изместено от Кристиян.

Иванка пък вече е Ивана - най-често в София и Варна. Възприема се, че е по-модерна старата форма - Йоан, Йоана. Харчат се Ивет, Ивета, Иванеса, Ивон, Жана, Ванеса, Жанета. Вече няма Стефки, а Стефани и Стефания. Личното име Тодор, което е типично за България, също залязва. Затова пък има Теодор, което звучи някак си чуждо.

"Хората искат то да бъде чуждо, да не е българско, защото им изглежда по-просто и би излагало неговите деца", отбелязва професорката. Рая измества Радка, Яна - Янка. При момчетата са модни Нео, Гео,Тео.Коментари

Коментар: 1
Baby boy names


  • 1

Добави коментар