Най-интересните факти за новородените

151
Най-интересните факти за новородените

Без паника. Било нормално!

Първите дни от общуването с новороденото са време на големи открития. Какво си струва да знаят родителите, за да не е удивлението прекалено стряскащо?

Когато младата майка погледне бебето си, тя се изпълва често с недоумение. Оказва се, че детето не изглежда такова, каквото си го е представяла. Колкото повече общуването продължава, толкова по-големи изненади изникват. Съставихме списък от важни факти, които ще са от полза за бъдещите родители. Те ще ги предпазят от чувството за разочарование и тревога.

Бебето изглежда странно


Главата на бебето може да има необичайна форма, например – леко приплесната. Поради меките кости на черепа на бебето при движението си по родовия път, тя може леко да се деформира. Освен това лицето на бебенцето може да бъде леко отекло, а пък очите – подпухнали. Но само след броени дни тези детайли ще са в миналото.

Кожата му въобще не е като на нежна праскова

Да, кожата на новороденото бебе може да се бели, а също така да е покрита с корички, да е посипана с жълтеникави, бели или червени пъпчици. Причината за това се крие в хормоналния баланс и мастните жлези. Къпете бебето добре и не пипайте пъпчиците. След седмица-две от тях няма да има и спомен. Жълтеникавите люспички под косичката на детето можете да премахнете с помощта на мазнина по време на къпане. Разресвайте косичката и изплаквайте добре след нанасянето на шампоана.

По тялото му има червени петна

Лекарите съветват да не се притеснявате излишно за тях. Обикновено изчезват през първата година на живота.

Детето отделя мляко

Да, представете си: заради излишъка от майчини хормони, известно време след раждането, бебето може да бъде в хормонална криза. Тя се проявява чрез жълтеникави отделяния от млечните жлези (и при двата пола) или кръвенисти отделяния от влагалището. Не се плашете – това е нормално явление, което преминава до 10 дни.Бебето твърде често яде

Според учебниците, новородените трябва да ядат на всеки 3 часа, но практиката показва, че детето може да се храни на поискване, а това означава, че може да се случва на всеки час и половина. Това е напълно нормално! Да го прехраните няма риск. Режим на храненето се спазва само при изкуственото мляко.

И също толкова често се изхожда

Като правило, бебето ходи по „голяма нужда“ колкото пъти яде, а по „малка“ – същото толкова пъти. Запасете се с доволно количество пелени. Ще ви трябват приблизително 6-7 броя пелени дневно.

Плачът за детето е начин на общуване

Това е единственият начин, по който може да се заяви в пространството. Плачът е отговор на много неща – на студ, на глад, на дискомфорт, на болка, на самота и т.н. Буквално за няколко седмици ще се научите да тълкувате различните нюанси в плача на детето.

Бебето през цялото време спи

Използвайте това време, за да си почивате. То продължава само през първия месец, така че не го губете в чудене дали е полезно за бебето.То не се усмихва по-рано от изпълване на 6-седмична възраст

До този момент няма да видите у детето реакция, наречена „комплекс на оживлението“ – когато види познат човек и се усмихне, започне да шава с ръчички и крачета или пък издава звуци.

В заключение искаме да ви посъветваме да не преживявате много-много факта, че детето ви не е като от списание. Само за няколко „дефектите“, които ви тревожат ще изчезнат, и бебето ви ще заизглежда точно така, както сте си го представяли.Добави коментар