Най-добрата възраст за забременяване, според майките

1316
Най-добрата възраст за забременяване, според майките

Има ли наистина "подходящ момент" за забременяване?

Има ли наистина "подходящ момент" за забременяване? Както се оказва, всички, които питате, вероятно ще ви дадат различен отговор, но нека видим какво споделят майки от първа ръка. Защото макар една жена да е в своя плодороден разцвет в 20-те си години, това десетилетие не е времето за бебе, а по – скоро за кариера. Някои жени дори не са готови в началото на 30-те си години, а за трети 40-те са златното време.

Преди 20 - те години

Тази възраст не е подходящо време за повечето жени, но не може да се отрече, че е най-плодородната. Рисковете от усложнения на бременността като гестационен диабет и хипертония са минимални, но процентите на прееклампсия са най-високи в крайните възрасти - тийнейджъри и жени в края на 30-те и началото на 40-те. Така че ако сте под 20-годишна възраст, сте включени в тази рискова група.


Между 20-29

Повечето жени в тази възрастова група все още са много плодородни, с приблизително 25 процента шанс да забременеят всеки месец. Финансите все още могат да бъдат обща тежест, тъй като повечето мъже и жени в началото на 20-те години все още плащат студентски заеми и изкарват по - малко, а са рядкост тези, които разполагат и със спестявания.

Между 30-39 г.

След като навършим 30 години, най – вече 35 + се забелязва намаляване на плодовитостта, но това не е фатално. Ако сте доста заети с кариера или не сте намерили идеалния партньор, не би трябвало да смятате, че няма да може да имате дете. Все пак обаче се замислете, ако искате повече от две.

Имайте предвид обаче, че рисковете за усложнения при бременност след 35 г. нарастват. Случаите от хипертония, диабет при бременност и прееклампсия, както и темповете на хромозомни аномалии (макар че процентът все още е по-малък от 1% при 40-годишна възраст) е по – висок спрямо жените в края на 20 и началото на 30-те.

Между 40-45

До 40-годишна възраст шансовете на здравата жена да забременее всеки месец са под 5 процента. По-голямата тревога в тази възрастова група обаче са свързаните с тях медицински рискове. Жените, които са над 40 са застрашени от усложненията в ранна бременност, като извънматочна и спонтанни аборти, както и по-късни бременни усложнения като прееклампсия, диабет, преждевременно раждане, както и по-висок процент на фетална смърт.

Като цяло експертите и майките са съгласни, че наистина няма правилен отговор на въпроса "кога е най-добрата възраст за забременяване?" Биологично отговорът вероятно е началото на 20-те години, но трябва да се имат предвид безброй фактори, които са строго индивидуални. Най-добрият план за действие е да направите това, което ви се струва подходящо - каквото и да е това.Добави коментар