Нарушения в ин витро клиника

188
Нарушения в ин витро клиника

Купува яйцеклетки незаконно

Агенцията по трансплантации е открила нарушения при набиране на донорки за яйцеклетки в клиниката, която осигури ембриони на 62-годишната родилка от Русе. Млади и нераждали момичета зареждат със свои яйцеклетки българската клиника, въпреки че манипулацията може да ги лиши от поколение.

Покрай раждането на 62-годишната родилка се изясни как това става възможно - в лаборатория ембриолог съчетава по своя преценка яйцеклетки на анонимна млада донорка със сперма на анонимен биологичен родител. След това този сто процента чужд ембрион се имплантира в стимулираната за това утроба. За това бъдещата майка плаща пари.

"Дете от чужда яйцеклетка и дарителски сперматозоид струва от 10 500 до 11 000 лева", според доц. Емилияна Конова от Клиничен институт по репродуктивна медицина в Плевен. За да са възможни донорските програми, е нужно някой да дарява свои яйцеклетки.

Покупката на генетичен материал е забранена по закон. Но търговията се крие зад разрешените така наречени разходи за донора. В Гърция за дузина яйцеклетки момичетата взимат по 450 евро, като дават през 3 месеца, а у нас цената е двойна, свидетелстват донорки.

„2000 лева ми дадоха. Подписах, че съм съгласна да даря яйцеклетки”, разказа пред bTV една от донорките. Момичето е дало свои яйцеклетки в Плевен. Взело е пари за това. Но никой не я е предупредил, че трябва да е раждала.

По наредба момичетата, които даряват свои гени, трябва задължително да имат деца. Проверка на Агенцията по трансплантации установява, че въпреки риска за здравето, в плевенската клиника ползват нераждали момичета.

Актът на клиниката е съставен през май, но от Министерството на здравеопазването още не са се произнесли дали ще се превърне в наказателно постановление. Бившата шефка на Агенцията по трансплантации смята, че е уволнена заради проверката в ин витро центъра.

Проверените клиники са шест. Само в плевенската е открито нарушение при набора на донорки. В други два случая има непълни вирусологични изследвания на донорите и партидите са спрени.

Министерството на здравеопазването отказа разговор по темата, но в писмено становище уточни, че актът за нарушенията по донорството се обжалва и по него няма окончателно становище.

От министерството категорично отричат проверката в ин витро клиниката да е мотив за отстраняването на бившата директорка на Агенцията по трансплантации, като уточняват, че тя е махната поради "ниския брой донори през тази година, което е пряко свързана с нейната работа".

Миналата година в страната имало 21 трупни донора, за първата половина на тази те са само два, уточняват от министерството.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар