Нарушения при всяко 10-то раждане

113
Нарушения при всяко 10-то раждане

36% от родилките в София са избирали екип

При всяко десето раждане в столицата са извършени нарушения. Това е установила проверка на Здравната каса, разпоредена след четирите смъртни случая на родилки в рамките само на два месеца.

Проверката е направена само по документи, защото такива са правомощията на лекарите-контрольори от касата, съобщи БНТ.

Проверените АГ клиники в София са общо 10. Разследването на дейността им обхваща периода от август до края на октомври. Едно от най-сериозните нарушения е липсата на данни, че е извършено задължителното серологично изследване за сифилис.

Установено е и че при близо 36% от проверените над 700 случая родилките са платили за избор на екип. Контрольорите са се натъкнали и на един парадоксален случай в държавната АГ болница "Св. София. Тя стана печално известна, защото за месец в нея починаха две родилки.

Регистрирани са и нарушения в медицинската документация. На места липсва информация за медицинските услуги. За всяко отделно нарушение от здравната каса са наложили санкции от 200 до 500 лева.Коментари

Коментар: 1
нарушения

Браво на Здравната каса - проверила ги само по документи и ги глобила с по 200 лева. Че те от тия майки, които са избрали екип, са изкарали десетки хиляди левове. Накривихте им калпака.


  • 1

Добави коментар