Намалява чакането за ин витро

72
Намалява чакането за ин витро

През следващата година ще се чака по 3-4 месеца за процедура

Три години след създаването на Фонд "Ин витро", жените с репродуктивни проблеми продължават да чакат месеци наред за финансиране. Ако опитът им е неуспешен, отново се нареждат последни на опашката.

Такъв пример е Илона Георгиева, която има зад гърба си два опита ин витро, платени от фонда. Първият път чака 5 месеца, вторият - 10. Сега чака отново - от октомври. През това време сама финансира опитите да сбъдне мечтата си.

"При мен ситуацията е такава, че без процедури няма как да се получи, така че няма какво да чакам", заявява Илона Георгиева пред bTV. В момента жените чакат за финансиране близо година. Този месец ще бъдат платени ин витро процедурите на тези, които са кандидатствали миналия юни.

При създаването на фонда за асистирана репродукция преди 3 години молби подават едновременно около 7 000 двойки. Това е основната причина за забавянето сега.Бюджетът на фонда е 15 милиона и той стига за 3 000 процедури. Ин витро клиниките също трудно биха поели повече пациенти. От фонда обясняват, че през следващата година жените ще чакат по 3-4 месеца. Затова ще помогне удължаването на 6- месечния срок за жените за ин витро процедура.

"Повече от жените се връщат, за да бъде дадено удължение от още 6 месеца. Затова предложението е срокът на заповедта да важи една година, което ще облекчи самата процедура и ще даде възможност повече заповеди да бъдат връчени", заяви директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев.

Вероятно ще има още една промяна - ще се даде предимство на жените, навършили 42 години.Добави коментар