Над хиляда българки правят аборт по желание всеки месец

161
Над хиляда българки правят аборт по желание всеки месец

За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в ЕС по брой прекъснати бременности

Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си с аборт по желание. За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в ЕС по брой прекъснати бременности, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения. Данните са само за първото тримесечие на годината, като периодът на извънредното положение не е обхванат. Данни за него ще бъдат оповестени по-късно през годината.

Ужасяващата статистика сочи, че отново рекордьор по прекъснати бременности е столицата, като за близо 90 календарни дни са направени 1111 аборта. От тях три са при момичета под 15-годишна възраст, 42 бременности на момичета между 15 и 19 години са прекъснати. Най-много аборти са направили софиянки над 30-годишна възраст, като за три месеца са 707, от които 342 са по желание. Жените между 20 и 29-годишна възраст също не желаят детето си, като за тримесечието 149 жени са направили аборт по желание.

На второ място по аборти в страната се нарежда Пловдив, където делът на жените над 30-годишна възраст също е най-голям. В тази група аборти са направили 286 бременни. 177 са жените от 20 до 29-годишна възраст, прекъснали бременността си, а момичетата между 15 и 19 години, премахнали плода, са дори повече от тези в столицата – 49,.

Стара Загора е на първо място в страната по брой аборти, извършени от момичета под 15-годишна възраст – 6. Статистиката разделя прекъснатите бременности на такива по желание, спонтанни и терапевтични причини. За първото тримесечие на годината спонтанните аборти са 1624, а терапевтичните – 3847. В сравнение с данните от март до юни миналата година, броят на абортите е приблизителен – тогава са извършени 5 338 аборта.

За сравнение, през 1948 година в страната са родени близо 176 хиляди души, и не е извършен нито един аборт. Според закон от 1896 г. абортите са били забранени и всеки лекар, който е извършвал такава манипулация, е оставал без права. Статистиката продължава по същия начин и в следващите 5 години. През 1956 година прекъсването на бременност по желание става законно и без санкции. В следващите години абортите рязко скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години, когато – например, през 1972 г., в България са родени близо 131 хиляди души, а абортите за същата година са над 154 хиляди. От 2013 насам всяка година се раждат по около 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката. 

Добави коментар