На пътешествие с корем

92
На пътешествие с корем

Не се отказвайте по време на бременност

Бременността не би трябвало да е повод да се отказвате от пътешествия. Да се махнеш от стреса, който е нещо перманентно и така или иначе е станал част от ежедневието ти, да натрупаш нови впечатления - всичко това е от полза и за мама, и за бебето. Ако няма медицински противопаказания и бъдещата майка се чувства добре, нищо не я спира да смени обстановкатаи да си почине на морето или в планината с мъжа си или с приятели.

Кои са актуалните въпроси тук: кой етап от бременността е най-подходящ и безопасен за пътуване, какъв транспорт да изберем, какви лекарства и документи да вземем със себе си, трябва ли да си направим медицинска застраховка?

Най-доброто време за пътешествие е през второто тримесечие. През този период бъдещата мама вече е свикнала с новото си състояние, с постоянно нарастващото си тегло и закръглящото се коремче.

От 14 до 26-та седмица можете без никакъв дискомфорт да се разхожадате на интересни места, да предприемате екскурзии, да се возите на яхта. Този период е хубав и поради факта, че токсикозата (сутрешно гадене) е вече в миналото и никакви миризми или вкусове не могат да помрачат пътешествието ви.

Все пак, задължително се консултирайте с лекар, преди да предприемете каквото и да е пътешествие. Има цял списък неразположения по време на бременността ви, които могат “да го спънат”.

Да изберем маршрут и да не забряваме документите

Важно е да вземем картона, който проследява бременността. Преди пътуването е важно също да си направите застраховка “Живот”. Важно е да знаете, че бременността не се води застрахователен случай и всички възможни разходи са за ваша сметка. Т.е. спешна помощ на бъдещата майка ще бъде оказана независимо от платежоспособността й, но ако се наложи последващо лечение, разходите ще трябва да поемете сами. Застраховката поема други здравословни проблеми като зъбобол, например.

Маршрутът

Бременността е много добро време да експериментирате и да заминете на пътешествие в някоя екзотична страна. Изберете държава с благоприятни климатични условия. Не е желателна смяната на часови пояси, няколко часа разлика е добре, за да не се чувствате неразположена. Да сте сигурни, че обслужването и медицинаскта помощ в страната, която посещавате, са добри. Кухнята също е важна: изберете такава, която обичате и без специфични екзотични подправки.Добави коментар