На пътешествие с корем (Част 2)

154
На пътешествие с корем (Част 2)

Разнообразието е полезно

Бременността не би трябвало да е повод да се отказвате от пътешествия. Ако няма медицински противопаказания и бъдещата майка се чувства добре, нищо не я спира да смени обстановкатаи да си почине на морето или в планината. Първа част на материала.

Какъв транспорт да изберем?

Всичко зависи от разстоянието, макар че гинеколозите не препоръчват дълги полети или преходи с кола. Пътуването с кола, ако бременната не е зад волана, разбира се, е по-комфортно от гледна точка на факта, че тя може по всяко време да слезе да се поразходи и да подиша свеж въздух.

Преди пътуването с кола си вземете възглавници за гърба и шията. Безопасността на бременната по време на пътуване с кола е много актуален въпрос. В магазините за авточасти можете да намерите специални колани за бременни. Пътуването с автомобил е удобно, ако продължава не повече от 2-3 часа, ако е по-дъго, е по-добре със самолет. Макар че трябва уверение от гинеколог, че не се очаква да родите в близките три дни, без него авиопревозвачите могат да откажат да ви вземат на борда. Информирайте се предварително за изискванията на авиокомпанията, с която ще оътувате, защото някои от тях отказват да возят бременни след седмия месец заради риска от преждевременно раждане. Също е важно да не минавате през сканиращия апарат, защото има радиационен ефект.

Преди полетът е добре да уведомите и стюардесите за състоянието си, за да ви дадат най-удобното място в самолета. Това е много важно, защото ако стоящия пред вас пътник спусне седалката си, може да натисне корема ви. Ако полетът е дълъг, е добре да правите малки разходки на всеки 30 минути.

Обърнете внимание на:
- ще посещавате често тоалетната, така че е добре да заемете стратегическо място в самолета - седалката до пътеката, за да не се налага постоянно да вдигате седящите до вас;
- не се предлага храна на борда на краткосрочните полети, така че се погрижете предварително и за това;
- за да ви е комфортно, вземете си и възглавички за шията и гърба.

При всички положения, преди полета се консултирайте с гинеколог!


Пътуването във влак, ако е продължително, може да бъде доста уморително, но от гледна точка на безопасността на бременната то е най-доброто. Най-добре да си вземете места в първа класа, защото седалките там са по-удобни.

Когато пристигнем

Иска ни се да почиваме, да се къпем и да се печем на слънцето. Не прекалявайте със слънчевите бани, обаче. Някои бременни вярват, че ако стоят продължително време на слънце, дават на детето си допълнително витамин D, но това не е вярно.
Плуването обаче е изключително полезно. То развива мускулите и дишането, което е едно добро упражнение преди раждането.
По отношение на местната кухня, колкото и да ви блазни с екзотичността си, най-добре е да не експериментирате, а да си хапвате обичайните, проверени ястия. Пийте само бутилирана вода в добре затворени бутилки и от известни производители. И, разбира се, никакъв алкохол.

Ако внимавате, пътешествието ще донесе на вас и бъдещото ви дете само полза. Новите приятни усещания, смяната на обстановката, чистият въздух и плуването в морска вода ще ви дадат тонус и енергиен заряд за оставащите месеци до раждането на детето ви.Добави коментар