На кого ще прилича детето

989
На кого ще прилича детето

Изчисляваме какви черти ще наследи

Детето е напът да се роди, а всички роднини гадаят на кого ли ще прилича! Светло или тъмнокосо? С кафяви очи или сини? Или пък зелени? С права коса или къдрава?

Науката генетика умее да отговаря на тези въпроси още преди детето да се е родило. Днес ще ви разкажем за някои основни параметри, които определят външността на детето и това на кой от родителите ще прилича повече.

Цветът на очите

Обичайно генът на сините очите е слаб (рецесивен), а генът на кафявите – силен, т.е. доминиращ. Ако детето получи от единия си родител гена на сините очи, а от другия – на кафявите, по-вероятно е очите му да бъдат кафяви.

Защо мъжете ги е страх от бащинството?


Родители, които имат черни очи, нямат причина да се надяват детето им да е със сини очи. Притежавателите на кафяви очи обаче може да се надяват на това, въпреки че вероятността е малка. Двойките със сиви и сини очи имат най-големи шансове за деца със сини или сиви очи.

Права или къдрава коса?

Светлите коси са рецесивен ген. Ако и двамата родители са светлокоси, детето също ще бъде такова. Ако единият родител е с тъмни коси, а другият – със светли, детето най-вероятно ще бъде с тъмна коса или нещо средно като цвят между косите на майката и таткото.Добави коментар