Музика за нероденото

2284
Музика за нероденото

Практикувате ли преднатално възпитание?

Можете да откриете много курсове и училища за бременни - традиционни и новаторски, които обясняват на бъдещите родители колко е важно възпитанието на детето още преди раждането му - т.нар. преднатална педагогика - съвременно течение в науката и психологията. Според тази методика детето още от първите месеци на бременността реагира различно на различните външни фактори, включително музиката.

За музиката и слуха

Много бъдещи майки слушат музика по време на бременността. Музиката, впрочем, ни съпровожда навсякъде, а детето също е слушател още в утробата. Някои бременни опират слушалки в корема си, но чува ли детето музиката? Каква музика да изберем за невръстния меломан? Не вреди ли музиката на ембриона и въобще добре ли е да практикуваме преднаталното възпитание? На тези въпроси правилни отговори няма. Ние така или иначе възпитаваме детето си още в утробата - говорим му, пеем му, галим го, а именно това са основите на възпитанието.

Години наред въпросът дали детето в утробата чува, беше според, тъй като не съществуваше потвърждение за това. Слухът на ембриона се развива още е седмата седмица, а към 18-20-та седмица плодът доста ясно чува всичко, макар че звукът е малко приглушен заради стената на матката и околоплодните води.

От 24-та седмица детето вече различава различни звуци и гласове по тембъра и интонацията: силните, нискочестотоните и рязките звуци го плашат, а нежните и мелодични го забавляват.

Как чува плодът?

Искате ли да си представите как плодът слуша музика? За да го усетите, пуснете си музика и се гмурнете във ваната. Към звуците, идващи от околния свят се добавя звукът от сърцебиенето на мама, перисталтиката на червата й, звукът от дишането и от движенията й.Колкото по-напреднала е бременността, толкова по-висок е диапозонът на честотата на звуците. След 20-та седмица плодът може да различи звуци в диапазон 500-1000 херца, а в зависимост от големината на плода диапазонът на звуците, които той може да усети, се разширява - той може да различи най-ниските честоти до 100 херца, най-високите - до 400. Най-ниските и много високите честоти детето не може да възприеме.

Именно хард рокът и хеви метълът имат такива честоти, които могат да разбалансират незрелите неврони на главния мозък на плода и да ги убият. Затова ако бъдещата мама е върла метълистка, трябва малко да се въздържа от пристрастията си по време на бременността. Добави коментар