Музика за нероденото (Част 2)

5870
Музика за нероденото (Част 2)

Майчиният глас - най-сладката музика

Музиката и децата са свързани още от най-ранно детство, още от периода, когато детето е било в корема на мама. Още оттогава можете да направите от детето си ценител на музиката и дори музикант.

Развитие на музикалния вкус на детето

Детето може да “слуша” музика чрез майка си, ако тя усили звука или допре слушалките към корема си. Но не винаги музикалният вкус на майката съвпада с този на детето. Въпреки разпространеното мнение, че класическата музика е най-добра за плода, че тя го успокоява, далеч не всички деца я харесват и я слушат спокойно. Много от тях започват да се движат активно и да ритат, искайки да се смени музиката.

Изследване, проведено в САЩ и Великобритания на бременни жени и децата в утробата им, които слушат различен стил и направления в музиката, показва интересни заключения и изводи. Учените забелязали, че при слушане на ритмични композиции се засилва и учестява сърцебиенето на плода и активността на движенията му, а при слушане на приспивни песнички децата утихват и сърдечният им ритъм се нормализира.

Учени от Аляска отбелязват, че след 30-та седмица плодът може дори да танцува по малко - под енергичните звуци той ритмични движи пръстчета, телце, опитва се да се върти.

Затова ако искате да събудите бебето в корема си, пуснете му завладяваща салса или весела танцувална мелодия, а ако е време за спане - можете да му пуснете класическа музика, приспивни песнички или природни звуци.То помни вашия музикален вкус

Често родителите забелязват, че детето притихва или се оживлява заради мелодиите, които обичат и слушат родителите му. Откъде то би могло да знае музикалните вкусове на мама и татко?

Просто е - ние слушаме по-често любимата си музика, детето запомня тези ритми още в утробата, а когато ги чуе, след като се роди - или се оживява, или се успокоява, в зависимост от това с какво свързва мелодията. Именно затова детето ще предпочита именно тази музика, която слушате и вие - то е свикнало с нея, тя му е близка, позната и не го плаши.

Каква музика да слушаме по време на бременността?

Няма “правилна, подходяща” или “неправилна, неподходяща” музика, а също така класическата музика не е стандарт за всички бременни. Детето реагира по-често на емоционалното състояние на майка си и ако тя насила слуша класическа музика, само защото са й казали, че това е полезно за бебето - нероденото й дете няма да оцени нейните усилия. Всъщност, то също няма да хареса класическата музика.

Слушайте това, което харесвате и което слушате обикновено - само не пускайте много силно звука, защото най-малкото ще превъзбудите нервната система на детето. Обикновено, подсъзнателно бременните избират спокойна и отпускаща музика, силната и ритмичната някак си ги дразни по време на бременността. Именно това е особеност на хормоналния дисбаланс и нервна реакция - организмът ни сам ни пази.

Най-сладката музика за детето

Да, има и такава музика. И каква е тази чудна музика, и в какво се изразява нейната сладост? Това са гласовете на любимите родители, техните приспивни песни и нежни думи. За детето ви песните, които вие му пеете, са най-големите хитове, а вие самата - най-страхотната певица на света. То обожава гласа ви и живее с него в сърцето си, затова не се спирайте да му пеете песни - не е важно какви, важна е любовта и нежността, която му пращате - именно това ще запомни детето. Добави коментар