Мръсен въздух = малко бебе

259
Мръсен въздух = малко бебе

Последните седмици от бременността са ключов период за развитието на бебето

Когато жените са изложени на замърсен въздух през последните седмици на бременността, бебетата им тежат по-малко, предупреждават китайски учени.

Учени от университета "Дюк" в гр. Куншан са изследвали жени в последните седмици на бременността в Пекин през лятото на 2008 г. Властите тогава направиха всичко възможно, за да намалят пословичното замърсяването на въздуха заради Олимпийските игри.

Бебетата на родилите през този период жени са по-тежки от родилите преди или след това. Анализът на данните за 83 672 износени раждания (37 до 42 седмици бременност) показва, че бебетата от 2008 г. са тежали средно с 23 г повече от родените през същия период на 2007 г. или 2009 г.

Вижте още: 5 начина да дишаме по-чист въздух у дома

Последните седмици от бременността са ключов период за развитието на бебето, особено за централната нервна система, сърдечносъдовата система, мускулите и скелета, припомнят от БТА.

Резултатите от изследването показват, че замърсяването на въздуха може да се отразява върху този период от вътреутробното развитие. Механизмът за това не е ясен. Роля вероятно имат няколко фактора, като промяна на функциите на плацентата и намаляване на хранителните вещества, които получава плодът. Те могат да намалят растежа му.



Добави коментар