Може ли да се ядат гъби през бременността?

1804
Може ли да се ядат гъби през бременността?

Те притежават поне няколко полезни ефекта

С настъпването на бременността много жени сериозно преразглеждат своето хранително меню, добавайки едни ястия и напълно изключвайки други.

В списъка със забранените храни често попадат гъбите. Оправдано ли е това? С какво гъбите са полезни за бъдещата майка?

За гъбите

Желанието на бременната жена да изключи напълно гъбите е напълно разбираемо. Тази храна притежава специфичен вкус, способен да разнообрази всяко ястие, освен това може да се приготвя по различен начин – да се варят, мариноват, запичат и др.

Не трябва да забравяме, че гъбите са ценен източник на полезни вещества. На 100 грама има до 5 грама протеини. Високо е съдържението на аминокиселини и ниско – на калории. Това ги прави подходящи за консумация през бременността.

Полезните свойства на гъбите

  • Стимулират секретирането на стомашен сок и повишават апетита;
  • Понижават нивото на холестерола в кръвта;
  • Притежават слаб слабителен и противовъзпалителен ефект;
  • Поддържат процесите на регенерация на тъканите;
  • Стимулират работата на главния мозък;
  • Повишават общия тонус на организма.

Трябва да знаете, че всички ценни свойства на гъбите се запазват максимално, когато се консумират свежи. Консервираните гъби значително са обеднели по състав и освен това по-трудно се обработват от организма.

На бъдещите майки се препоръчва да консумират пресни или сушени гъби, отглеждани в естествени условия.

Редовно ги прибавяйте в супи, месни и зеленчукови ястия в качеството на една от съставките.



Добави коментар