Митовете за бременността

2913
Митовете за бременността

Кое е истина и кое – не, от общоприетите „правила” за бременността?

Бременните обожават сладолед и кисели краставички

Мит
. Единствената истина е, че по време на бременността жените наистина могат да изпитат реална нужда от конкректни храни, но те са различни, в зависимост от какво точно се нуждае организмът. Това означава, че всеизвестните кулинарни лудости на бременната жена всъщност са полезни – те дават правилния сигнал за набавяне на нужните вещества.

Бременните, на които изведнъж им се дояждат краставички, всъщност имат нужда от сол и вероятно страдат от липса на минерали. Нуждата от сладолед означава просто, че бременната има нужда от комфорт и успокоение, с които обикновено се свързва сладкото удоволствие. Захарта повишава производството на серотонин, което кара бъдещата майка да се чувства добре.

„Нисък” корем = момче, лоша кожа = момиче

Мит
. Формата на корема на бременната зависи единствено от структурата на тялото на конкретната жена. По-високите и слаби жени по принцип носят бебетата си „високо”, съответното – при ниските жени просто изглежда, че носят бебето си „ниско”. Поредността на бременността също оказва влияние – при всяка следваща мускулите на корема са все по-отпуснати и плодът остава все по-ниско. Нищо от това обаче не е свързано с пола на бебето – няма реални доказателства и за връзка между състоянието на кожата по време на бременността и пола на очакваното бебе.

За бременната жена ваната е забранена

Мит. Забранена е само изключително горещата вана (и сауна).

За бременните не е полезна „врялата” вода, но топлата вана може да направи чудеса за облекчаването на обичайните за този период неразположения. Освен че успокоява бъдещата майка, топлата вана намалява отоците на ръцете и краката, предовратява появата на твърде ранни контракции и подобрява състоянието на амниотичната течност в утробата.

Бременната не трябва да е в близост до котки

Истина
. Котките пренасят т.нар. токсоплазмоза, която може сериозно да застраши бременността. Също така е вярно, че токзоплазмозата се пренася и чрез не добре измити плодове и зеленчуци, както и чрез някои видове меко сирене, с което трябва да сте изключително внимателни.


Бременната не трябва да боядисва косата си

Мит. Донякъде. През бременността трябва да се избягват всички видове вредни химикали – от храната до боята за коса и козметиката. Но вече съществуват достатъчно „чисти” от химична гледна точка продукти, което позволява и на бременната жена да продължи да се грижи за външния си вид.

Сутрешното гадене е задължително за бременността

Мит
. Всеки организъм понася по различен начин хормоналните промени на бременността, което означава, че има и късметлийки, които така и не разбират какво означава „сутрешно гадене”.Коментари

Коментар: 3

в началото ядях сташно много кисели краставички то май само тях успявах да ям заради гаденето, но сега ми се яде и страшно много сладолед .... интересно но факт :)

Коментар: 2

ooo da i pri men, daje v momenta krastavichki qm :)))

Коментар: 1

hahaha, tova za sloadoleda i krastavi4kite e viarno pri men


  • 1

Добави коментар