Митове за кърменето

269
Митове за кърменето

Кое е вярно и кое - не

Когато става въпрос за кърмене, всеки има съвети, които не винаги са правилни. Как да отсеете истината от „митовете”?

Разранените зърна вървят в „комплект” с кърменето. Това се случва на повечето майки и нищо не може да се направи.

Вярно е, че много жени получават разранени зърна в първите дни на кърменето, но това не бива да се случва. Когато бебето засуква правилно, кърменето трябва да бъде безболезнено от самото начало. Основната причина за разранените зърна е неправилното поставяне на бебето и съответно засукване на гърдата. Ако това не се поправи, ситуацията ще се влоши.

Малките гърди не могат да произвеждат много кърма.

Това, което прави гърдите големи, всъщност е мастна тъкан. Обикновено размерът няма нищо общо с жлезите, които са важни за процеса на лактация. Малките гърди могат да произвеждат кърма също толкова успешно, колкото и по-големите. Единствената разлика е, че обикновено “резервоарът” им е по-малък и може да се наложи по-често хранене на бебето.

Никога не трябва да давате на биберон, залъгалка или да използвате предпазител за зърна, за да не отбиете бебето.
Това просто не е вярно. Няма доказателства, че ако бебето се храни от шише, то ще откаже да суче от гърдата. Въпреки това много майки са убеждавани, че дори ако веднъж предложат шише на бебето, напълно провалят шансовете си за успешно кърмене. Предпазителите за зърна също са несправедливо отричани от някои специалисти, но те са много полезни и при наличието на много кърма, защото помагат на бебето да се храни спокойно, без да се дави.

Не трябва да се изцеждате, докато бебето не стане поне на 3 седмици.
Наистина е по-добре изцеждането да започне след като има установен ритъм на кърмене, но това не означава, че трябва да се изключва напълно. Изцеждането е необходимо, когато гърдите са напрегнати, майката има твърде много кърма или пък бебето не иска да суче и е необходимо да му се дава кърма от шише.

Ако гърдите ви са подути и напрегнати при първото идване на кърмата, не бива да се изцеждате, защото ще стимулирате още по-голямо производство на кърма.
Това не е вярно – гърдите се стимулират, когато изцеждането е редовно. Когато гърдите ви са напрегнати и болезнени след първото идване на кърмата, а бебето не може да ги „изпразни”, е необходимо изцеждане с помпа за кърма. Ако не го направите, гърдите ви могат да станат толкова подути и твърди, че нито бебето, нито помпата за кърма ще могат да ви спасят. Често вследствие на това се появява и мастит (възпаление на гърдите). Изходът от подобна ситуация е изцеждане още в начален етап, за да се избегнат допълнителни усложнения

Кърменето е естествен процес и всяка жена може да го прави успешно.
Само ако беше вярно! В действителност кърменето е умение, което трябва да се усвои, а много майки няма от кого да се научат.Добави коментар