Меко и синьо сирене

1454
Меко и синьо сирене

Защо да ги избягвате през бременността

Мекото (непастьоризирано) и синьо сирене крият риск от листериоза – заразяване с бактерии листерия, които могат да се притаят в кората на сиренето и да го заразят, а това означава, че опасността остава дори и кората му да се обели. При възрастните хора листериозата протича като остро възпаление на дихателните пътища.

Но имунитетът на бременната е слаб и заболяването в деветте месеца на очакване може да протече в тежка форма, опасна и за жената, и за нероденото бебе. Листериозата може да доведе до аборт или тежки заболявания при новородените, въпреки че, за щастие, това е изключително рядко.

И все пак, за да не рискувате излишно, е добре да се придържате към общата препоръка – избягвайте меките сирена, като Бри и Камамбер, както и синьо сирене. Листерията може да се открие и при меко непастьоризирано козе и овче сирене.

Ако наистина не можете да си причините подобно въздържание, решението е в консумирането на любимите ви сирена след сериозна топлинна обработка – предполага се, че това убива опасната бактерия.

Сирената, които може да консумирате с чиста съвест по време на бременността, са твърдите - гауда, холандско, чедър, едам, ементал, пармезан, маасдам, пекорино, радамер, както и меките, но преработени (пастьоризирани) сирена като фета, маскарпоне, моцарела, филаделфия, рикота.Коментари

Коментар: 1

добре че не ги обичам


  • 1

Добави коментар