Медицинско чудо

109
Медицинско чудо

Оперираха неродено бебе

Испания обяви за успешно извършена първата в света хирургическа операция на човешки плод. Медицинската интервенция е извършена през 2010 година на все още неродено бебе.

Когато малката Алайц е все още плод в утробата на майка си, тя е оперирана от двама доктори в испанския град Барселона. Операцията е за отблокиране на бронхиална тръба, в следствие на която плодът е страдал от бронхиална атрезия - аномалия, при която бронхите не свързват правилно белите дробове с централнити дихателни пътища.

Заболяването е рядко. Всяка година в Испания се регистрират между 10 и 30 подобни случая. До този момент не е имало медицинско лечение за децата с подобна аномалия, съобщава ТВ7.

Докторите извършват ендоскопия през устата на плода, за да свържат правилно бронхите. Операцията продължила 30 минути. 11 седмици след хирургическата намеса - Алайц, което означава радост на езика на баските, се ражда с тегло от 2,5 килограма.

Болницата в Барселона, където е извършена уникалната операция, е една от петте най-големи в света, които са специализирани във фетална хирургия. Всяка година докторите в испанския град се сблъскват с 200 случая на фетална патология.Коментари

Коментар: 2

Медицинско чудо
Вили от 15 март 2012 | 09:52

Каква е тази новина от преди 2 години

ми чети - сега обявяват операцията за успешна, когато са сигурни, че детето е пораснало без проблеми

Коментар: 1
Медицинско чудо

Каква е тази новина от преди 2 години


  • 1

Добави коментар