Мазнините увреждат спермата

168
Мазнините увреждат спермата

Мъжете трябва да консумират повече риба и по-малко колбаси

Консумирането на много тлъсти храни при мъжете може да засегне качеството на семенната им течност, сочи американско изследване, публикувано в европейското специализирано научно издание Human Reproduction.

Изследването показва, че мъжете, които консумират повече омега-3 мастни киселини, съдържащи се главно в рибата и някои растителни масла, имат повече нормални сперматозоиди, отколкото тези, които ядат по-малко такива храни.

Връзката между качеството на спермата при мъжете и типа предпочитани храни се дължи на по-голяма консумация на наситени мазнини (в колбаси, някои видове месо, масло, палмово масло и др) които са и фактор за сърдечно-съдови заболявания, подчертават авторите.Изследването е проведено в САЩ между декември 2006 г. и август 2010 върху 99 мъже, отговорили на специален въпросник за техните навици в храненето, посочва БГНЕС.

След анализ на тяхна сперма се оказало, че мъжете, консумиращи най-много наситени мазнини, имат като цяло с 35% по-малко сперматозоиди, както и с 38% по-малка концентрация на семенната течност от останалите.

Според ръководителя на изследването проф. Джил Атаман, промяната на хранителните навици към намаляване на вредните храни и увеличаване на количеството омега-3 мастни киселини може да подобри здравето като цяло, но също и репродуктивните способности на мъжете.Добави коментар