Мъже говорят...

236
Мъже говорят...

... за безплодието

В рамките на национален конкурс, организиран от сдружение "Зачатие” и инвитро болница "София”, мъже ще съветват други мъже как да се справят с проблемите на безплодието. Инициативата е втората част на кампанията "Как да говорим за безплодието”, която се организира за първи път у нас, съобщават организаторите.

Конкурсът, освен това включва и съвети от жени към жени на тема "Как да говорим с мъжа за инвитро”. Акцентът ще е комуникацията в двойката, как да се разговаря с партньора за трудните решения и моменти във всички етапи на една инвитро процедура – от осъзнаването на проблема, през чакането пред кабинетите до крайния резултат.

"Апелираме към мъжете да споделят дали са се затворили в себе си, споделяли ли са какво чувстват и мислят с партньорката си, как са намерили общ език. Призоваваме и жените да разкажат какви тактики са използвали при разговорите с мъжете по тези деликатни проблеми, кога е най-подходящият момент за разговор, срещали ли са съпротива в отсрещната страна и как са "разчупили леда” във взаимоотношенията”, казват организаторите.Със съветите си могат да участват всички хора с репродуктивни проблеми от цялата страна. Те трябва да ги изпращат до 25 октомври 2011 г. на адрес contact@ivf.bg или директно да ги публикуват на Facebook страницата Talk in vitro. Препоръките могат да бъдат под формата на малко разказче или само отделни изречения, могат и да са като видео клип.

Специално подбрано жури, което включва и двойка с трудности при зачеването, ще подбере най-практичните съвети.

Организаторите обещават да издадат безплатен наръчник с всички съвети, който ще включва и препоръки на психолог и реални истории. Предвидени са и поощрителни награди за победителите."Обикновено мъжете, особено, ако причината за безплодие е у тях, отказват да приемат проблема, понякога дори не говорят за това с никого. Понякога с години не си правят изследвания, не придружават партньорката до лекарския кабинет и т.н.", обясняват д-р Тачева и д-р Владимиров, едни от инициаторите на кампанията.

Затова е много полезно да се разбере как са преодолели шока, как са започнали да разговарят за това и кое им е помогнало да проговорят по темата и да потърсят решение. Защото психологическото състояние на хората с репродуктивни проблеми е много важно за постигане на успешен краен резултат – излекуване на безплодието”, смятат специалистите.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар