Майчинството е заразно

98
Майчинството е заразно

Жените са по-склонни да станат майки, когато техни приятелки вече имат деца

Жените са по-склонни да станат майки, когато техни приятелки от гимназията вече имат деца, установи италианско проучване. Учените смятат, че майчинството е "заразно", тъй като повечето дами предприемат крачката да станат майки, едва когато приятелки от обкръжението им се сдобият с наследници.

В началото на зрелостта и поемането на повече отговорности, жените обикновено имат нужда от пример за действията си, а какво по-добро от това техните най-близки дружки първи да станат майки, сочат резултатите от проучването, цитирани от БГНЕС.

"Заразата е особено силна в рамките на много кратък период от време. Тя се увеличава веднага след като, завършвайки гимназията, младите дами решат да станат майки. Намалява две години след появата на наследник и ако дотогава повечето приятелки на родителката не са предприели тази крачка, тя отново остава на заден план и се превръща в незначителна величина", коментира професор Николета Балбо, докторален сътрудник в университета Бокони, Италия.Изследването показва, че решенията за раждаемост са повлияни не само от индивидуалните особености и предпочитания, но също така и от социалната среда, от която са обградени дамите.

В допълнение това показва, че приятелите ни от гимназията повлияват силно и на живота ни след дипломирането. Те се влияят едни от други в много различни аспекти, сред които цигари, алкохол и физическа активност. Проучването е направено на базата на анонимна анкета, в която участват повече от 1 700 американки на възраст между 15 и 30г.

За да извлекат крайния резултат, учените са се съсредоточили върху въздействието, което женските приятелски групи оказват върху порастването и желанието за деца в по-напреднал етап от живота.Добави коментар