Майчина кръв удостоверява...

121
Майчина кръв удостоверява...

... бащинство

Американската компания "Дайъгностик сентър" започна продажбата на тестове, които позволяват да се определи бащинството на третия месец от бремеността чрез анализ на кръвта на жената, пише "Ню сайънтист".

Фирмата в град Фейрфийлд, щата Охайо, е една от големите производителки на анализи за бащинство, има съответната акредитация от американските власти, поради което новият й продукт заслужава доверие, посочва БГНЕС.

Технологията анализира вариантите на единичните "букви" от генетичния код (еднонуклеидните полиморфизми) в елементите на ДНК плода, взети от плазмата на майчината кръв.

Чипът в тест системата проверява 317 000 такива варианти, което позволява достатъчно убедително да се потвърди бащинството. Според ръководителя на научния отдел на компания Майкъл Байърд, новият метод е пределно надежден при бременност до 12 месеца.

Той поясни, че при опитите с участието на 100 бащи и 1000 мъже, които не са бащи, не е бил получен нито един неверен резултат. Цената на теста е твърде висока - 1625 долара. Но с нарастването на производството му тя закономерно ще спадне.Добави коментар