Май бременните жени не бива да ядат картофи

461
Май бременните жени не бива да ядат картофи

Доколко е опасна тази храна?

Картофите могат да повишат риска от развитие на диабет по време на бременността, сочи проучване, цитирано от The Telegraph.

Учените са проследили здравословното състояние на над 15 000 жени в продължение на 15 години, за да установят по какъв начин хранителното меню е свързано с гестационния диабет.

Оказва се, че жените, които консумират по една порция картофи седмично, са изложени на 20 % от висок риск от развитие на диабет. От 2 до 4 порции картофи повишават риска до 27 %, а от 5 порции нагоре - с 50 %. Когато жените консумирали вместо 2 порции картофи 2 порции други зеленчуци, рискът се понижавал до 12 %.Според д-р Чжан Цуйлин от Националния институт за здравеопазване на САЩ, картофите са опасни поради високо съдържание на нишесте. Именно то провокира рязък скок в нивото на кръвната захар. Този ефект е характерен за всички картофени ястия.

Кара ви на сън през бременността?

Опасното повишаване на нивото на кръвната захар по време на бременността предизвика умора, хронични инфекции, нарушения в зрението, а също така повишаване на риска от развитие на диабет след раждането.

Изводите на учените се отнасят до всички видове картофи, освен сладкия.Добави коментар