Лекари спасиха бременна жена и бебето ѝ след 23 дни в реанимация

108
Лекари спасиха бременна жена и бебето ѝ след 23 дни в реанимация

На 23 януари се ражда Константин с мерки от 3.750 кг и 51 см

Бременна в 6-и месец жена и бебето ѝ спасиха специалистите от УМБАЛ „Пълмед“, съобщиха от лечебното заведение. 32-годишната Зорница получава задух и посещава Спешно отделение на лечебното заведение с данни за остра вирусна инфекция. Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. След извършване на изследвания лекарите установяват, че тя е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето ѝ.

Тя веднага е преведена в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, по-известно като Реанимация, където цели 23 дни екипът се бори за живота ѝ, както и този на неродения ѝ син. „Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването ѝ на белодробна вентилация и като цяло провеждане на сериозно интензивно лечение.

Състоянието ѝ изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов, което изключително много ме радва.

Зорница бе във вече стабилно състояние на 17,18 ден от интензивното ѝ лечение, но пролежа в Реанимация още седмица“, коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Пълмед“. След преведените реанимационни действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.

„След проследяване на бремеността до термин се взе решение за родоразрешение чрез Цезарово сечение, предвид едрия плод и избягване на контакт с грипните вируси.Радвам се, че при Зорница и бебето ѝ всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие“, коментира д-р Патишанов. На 23 януари се ражда сина на Зорница - Константин с мерки от 3,750 кг и 51 см. Те са изписани от лечебното заведение на 28 януари.

„Цялото ми семейство отправя истински благодарности към екипите на отделение по „Анестезиология и интензивно лечение“ и отделение по „Акушерство и гинекология“ ръководени от доктор Ангел Балинов и доктор Спас Патишанов, като им пожелава да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали и чрез високия си професионализъм, да връщат усмивките на хората“, споделя искрено Зорница. 

Добави коментар