Лечението срещу...

76
Лечението срещу...

...рак на гърдата пречи на бъдещо майчинство

Въпреки че ракът на гърдата днес е лечим на ранен стадий, вероятността за майчинство след излекуването се свежда до нула, обявиха австралийски специалисти от Университета на Нов Южен Уелс.

Авторът на изследването Мишел Пит заяви, че мнозинството от жените, които преминават курса на лечение, не знаят или не се замислят дали могат да имат деца след това.

"Главната заплаха се крие в химиотерапията, която убива не само поразените от болестта клетки, но оказва и отрицателно влияние върху яйчниците. Освен това, след курса на химиотерапия се предписва хормонално лечение.

"Така че на жените не се препоръчва да забременяват в течение на следващите пет години", подчерта доктор Пит. "Като правило, ако болестта е настъпила към 30-та година, след курса на лечение ще трябва да минат практически 10 години. Тогава вече може да бъде твърде късно за раждане", добави Мишел Пит.

Тя отбеляза, че по време на лечението на рака жените могат да замразят свои яйцеклетки, за да могат да имат потомство с помощта на сурогатното майчинство, пише БГНЕС.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
1zqjrd'"(){}:/1zqjrd;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjrd'"(){}:/1zqjrd;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар