Кръвен тест определя пола

924
Кръвен тест определя пола

Кръвен тест за бременни ще разкрива пола на бебето по-рано от досега използваните методи. Изследването ще е особено полезно за родители, в чиито семейства има генетични заболявания, свързани с пола.

"Момче или момиче?" - методите за това какъв ще е пола на детето са най-различни. Древните египтяни са вярвали, че ако зачеването е станало по пълнолуние, то ще се роди момченце, пише Нова телевизия.

И не само това - високо или ниско е разположен плода в корема, сърдечният ритъм на бебето, дали на жената й се хапват повече сладки неща, събиране на рождените дати на родителите и какво ли още не. Никой от тях обаче не дава 100% гаранция, че детето ще се роди в така наречения "изчислен" пол.

"От няколко месеца вече има възможен кръвен тест, който по време на бременността от 6-8 седмица да определи със 100 процента полът и не само полът на бебето, но и редица тежки наследствени болести", обяснява проф. Иво Кременски.Изследването ще е полезно за родители, в чиито семейства има генетични заболявания, свързани с пола, като например хемофилията. Тъй като тя засяга почти винаги момчетата, ако родителите разберат, че бебето им е момиче, ще могат да си спестят рискови процедури, като вземане на проба от околоплодната течност. Не всяко семейство обаче ще може да се възползва от теста, според Закона за здравето.

"В него е записано, че не може да се прави селекция по пол. И второто - генетични изследвания се правят само при доказан риск за тежко заболяване в семейството", допълва проф. Иво Кременски.

По този начин притесненията от етичен аспект, че тестът може да доведе до прекратяване на бременността, при която бебето не е с желания от родителите пол, са изключени.Добави коментар