Кожните проблеми през бременността

863
Кожните проблеми през бременността

Кожата страда през деветте месеца

Бременността е период на активни промени в женското тяло. Те засягат и кожата, но по различен начин. При някои бременни тя се намира в най-добрата си форма. При други се появяват специфични проблеми, които изчезват с появата на бебето. Вижте кои са те:

Маска на бременността
Представлява потъмняване на кожата на лицето - най-често около горната устна, по носа или челото. Прилича на слънчев загар, само че на определени места. Влошава се, когато се излага на слънце, а положението се облекчава донякъде с използването на слънцезащитни продукти с висок фактор. Най-често се появява през втория и третия триместър и изчезва след раждането.

Родилна уртикария
Изразява се в обрив, който се появява през третия триместър. Засяга различни части на тялото при различните жени. Не вреди по никакъв начин на майката и бебето, но е силно сърбящ. Това може да бъде облекчено с ментолов спирт, а в краен случай - с противоалергични препарати.Разширени вени
Това е един от бичовете на бременността. Появяват се заради повишеното тегло, като могат да бъдат не само по краката, но и по гърдите и дори по лицето. По последните две места обикновено изчезват след раждането, но по краката могат да останат като постоянен проблем.

Акне
Ако кожата е предразположена към акне, много вероятно е то да се появи и през бременността. За това е виновна повишената секреция на потните и мастните жлези, което води до по-често запушване на порите. Задължително е да се обърнете към лекар и да не прибягвате към самолечение, за да не влошите положението.

Други кожни проблеми, с които се сблъскват бременните, са прекомерно окосмяване, псориазис, херпеси и суха кожа.

Грижи за кожата през бременносттаДобави коментар