Кожата през бременността

68
Кожата през бременността

Красива или не?

Всички сме чували изказването, е бременните жени са винаги прекрасни. Самата природа се грижи за красотата на бременната и в този период тя просто сияе: гладка кожа, гъста, здрава и блестяща коса, твърди нокти. А когато забременееш, разочарованието е огромно, ако разбереш, че всъщност ти съвсем не се вписваш в тази статистика.

Често бременните се оплакват, че кожата им е много далеч от красивата: пъпчасва, става много чувствителна, зачервява се, появяват се пигментации, а по гърдите, корема и бедрата – стрии.

Спокойно, без паника! Не бързайте да обвинявате бременността си за всичко това, може би вие самата правите нещо неправилно, а кожата ви реагира на това по съответния начин.

В началото на бременността намаляват женските полови хормони и се увеличава прогестеронът. Тези промени не влияят особено добре на състоянието на кожата: липсата на естроген води до понижаване на защитните й свойства, което я прави по-уязвима на влиянието на околната среда. Мръсният въздух, бактериите, климатичните условия – всичко това е стресиращо за кожата, а тя не може сама да се защити.

Към средата на бременността (вторият триместър) започва активното освобождаване на вещества, които насърчават растежа. Това означава, че по кожата може да се появят тумори: брадавици и бенки. Внимателно следете за появата им и дори най-незначителната бенка е причина да отидете на лекар веднага. В този период е особено важно да се пазите от ултравиолетовите лъчи, защото те водят до развитието на тумори. И при най-малкото притеснение си запишете час при дерматолог. В третия триместър пък често се случва да се появят пигментации по кожата.

Можете и сами да помогнете на кожата си да се справи със стреса. Преди всичко с начина на хранене. Изключете от менюто си кафето, виното, шоколада и другите продукти, които допринасят за освобождаването на хистамин. Яжте повече богати на фибри храни. Не забравяйте да почиствате редовно кожата на лицето си и й слагайте крем. Мажете тялото си с продукти против стрии, най-добре мас или зехтин. И, разбира се, не пропускайте консултациите с лекаря - той винаги може да видите какво пропускате да направите в грижата за кожата си и да ви даде добри съвети.Добави коментар