Кожата през бременността

277
Кожата през бременността

Задължителната грижа

Бременността се слави с разкрасяващия си ефект, но той невинаги е задължителен. Специално по отношение на кожата, никой не може да предвиди как ще й повлияят бременните хормони във всеки отделен случай. За да се предпазите от нежелани изненади, добре е да спазите задължителните правила в грижата за кожата по време на бременността:

Хидратиране

По време на бременността кожата се обезводява значително по-лесно. Следователно е особено важно да я поддържате достатъчно хидратирана, използвайки правилния за вас продукт, одобрен и от гинеколога ви - достатъчно е и да сте наясно кои съставки е добре да избягвате. За да избегнете сухата и сърбяща кожа по корема и гърдите, използвайте силно хидратиращи продукти, за предпочитане без аромат. Избягвайте горещите вани, които допълнително изсушават кожата.

Мек сапун

Внимателно избирайте и измиващите продукти - добре е да са за чувствителна кожа и хидратиращи. Може да ви се наложи да смените крема за лице, тъй като при някои бременни секрецията на кожата се усилва и това причинява по-голямо омазняване, при други пък се получава прекомерно изсушаване. Ако бременността е причина за появата на тъмни кръгове около очите, е добре да почиствате лицето си с пшенични трици, съдържащи подходящия за случая витамин К. Не използвайте избелващи продукти против тъмните петна по време на бременността. Изчакайте да видите дали ще изчезнат след раждането.

Пийте много вода

Хидратацията на кожата трябва да се поддържа и „отвътре” - по време на бременността препоръчителното количество вода на ден е минимум 8 чаши. С повишаване на температурата и когато сте се движили активно, приемът на течности трябва да се увеличи. За да може водата да се абсорбира добре от вашите клетки, прибавете към нея пресен сок от лимон. Според китайската медицина лимоните са много подходящи по време на бременност. На изток е широко известно, че лимоните предпазват от аборт и успокояват плода.

Защита от слънцето

През бременността кожата ви е с повишена чувствителност. В този период адекватната защита от слънчевите лъчи е особено важна. Слънцето може да засили проблема с пигментацията и да увеличи характерните за бременността тъмни петна. Задължително използвайте слънцезащитни продукти с минимален фактор 15 и ограничете разходките в интервала 10–14 часа.



Добави коментар