Кой татко иска да знае как е?

197
Кой татко иска да знае как е?

“Коремът на мама” за татковци

Колкото и да чете книжки и да посещава уроци за бъдещи родители, нито един мъж не може действително да изпита физическите промени, които настъпват в жената с бременността.

Този дискомфорт, тежестта и изобщо всички странни усещания на променящия се организъм стават по-достъпни за емпатичните татковци с последното японско изобретение - костюм "Коремът на мама", пише Livescience.

"Снаряжението" на Такаюки Косака бе представено на интерактивната технологична конференция SIGGRAPH 2011.

То симулира възможно най-точно поне физическите предизвикателства - трупането на килограми, подуването, нарастването на гърдите, ритането на бебето и т.н. - по време на деветте месеца износване на плода.

Костюмът, създаден в технологичния институт "Канагава", прилича на нещо като спасителна жилетка. Частта върху корема се изпълва с вода, симулирайки растежа на плода, съобразен със средностатистическия размер на японските бебета.

Подобни плондери върху гърдите се надуват, за да имитират напълването и натежаването им с кърма. Серия от задвижващи механизми върху стомаха на мъжа, който носи костюма, се включват и изключват, симулирайки ритането на бебето.

Сензори пък позволяват на бъдещия татко в този момент да "разтрие корема си", за да облекчи ударите. Косака и екипът му се надяват костюмите да заинтересуват болници и различни центрове, където мъжете могат да засилят "вътрешната" си емпатия към своите бременни съпруги.

Докато носели костюма, мъжете доброволци били карани и да извършват серия от задачи - като да вдигнат нещо от земята, например, за да усетят какво е да се движиш и работиш в това състояние, когато центърът на тежестта се изменя. По време на изпитанията 80% от жените, пробвали костюма, съобщават, че той предава усещанията на бременната доста точно.

Единственото, което не може да симулира, са контракциите и неустоимия апетит за определени храни, но това ще бъде включено в бъдещи версии, които ще бъдат свързани директно към майката, така че бащата ще усеща ританията едновременно с жена си.Добави коментар