Компания дава едноседмичен платен отпуск при раждане на внуче

745
Компания дава едноседмичен платен отпуск при раждане на внуче

Разширяването на облагите все по-често се разглежда като начин за задържане и привличане на персонал

Раждането на внуче може да се счита за безценен подарък само по себе си, но за някои баби и дядовци вече идва с нов "бонус" - допълнителна седмица отпуск.

Британската компания Saga, която предлага туристически и застрахователни услуги за възрастни хора, ще осигури на служителите си една седмица платен отпуск, ако станат баби или дядовци, съобщава The Guardian.

Компанията, в която работят 2500 служители, заяви, че въвежда политиката като признание, че бабите и дядовците играят все по-важна роля в грижите за децата. Освен това новата мярка изгражда работна култура, която се харесва на хората над 50-годишна възраст.

„Става дума за това да помогнем на новите баби и дядовци да отпразнуват този специален момент и да играят роля в разрастването на семействата от първия ден. Това също е и символ на важната роля, която изпълняват възрастните хора, не само за своите компании и за бизнеса, но и за обществото“, казва главният директор  Джейн Сторм, главен директор в отдел Човешки ресурси в Saga.

Като част от политиката, внуците на целия персонал на Saga ще имат достъп до детската стая на място в централата ѝ във Фолкстоун, Кент.

„Нашите клиенти са предимно над 50 и ние искаме да имаме повече колеги тук, които отразяват общността, която обслужваме. Ние също така смятаме, че тази идея трябва да бъде ключова атракция за задържане и набиране на персонал", добавя Джейн Сторм.

Около 40% от бабите и дядовците на възраст над 50 години осигуряват редовни грижи за децата си за своите внуци, според проучване на благотворителната организация Age UK, а 71% от тези между 50 и 64 години все още работят. Хората над 50-те са и най-бързо растящата възрастова демографска група, като се очаква 28 милиона души да попаднат в нея до 2030 г.

„Приемането на подходящи за семейството работни практики има бизнес смисъл. Работодателите, които осъзнават факта, че техните служители имат взаимоотношения и отговорности извън работата, ще извлекат ползи от повишената лоялност и благосъстоянието на персонала“, казва Джъстин Робъртс, основател на онлайн общността Gransnet.

Saga е поредната компания, която въвежда по-гъвкави работни политики за персонала. През октомври модният онлайн магазин Asos въведе редица политики в подкрепа на служителите, които „преживяват житейски събития, свързани със здравето“. Те включват вземане на отпуск в кратък срок и платен отпуск за персонал, който се занимава със загуба на бременност, подложен на лечение за фертилитет или изживяващ менопаузата.

През 2019 г. Channel 4 стартира своя собствена политика за менопаузата в опит да нормализира тази "тема табу", а през май тази година дигиталната банка Monzo заяви, че ще предостави платен отпуск на служителите, засегнати от загубата на бременност.

Разширяването на облагите все по-често се разглежда като начин за задържане и привличане на персонал в лицето на постпандемичния недостиг на работна ръка и новата работна култура, в която гъвкавите условия вече са норма.

Политиките за привличане на служители включват и платен отпуск за гледане на нов домашен любимец. Редица компаниии, като Mars, компанията-майка на марките храни за домашни любимци Whiskas и Pedigree и пивоварната BrewDog, предлагат отпуск за отглеждане на кученца. Според застрахователя Petplan, на един от всеки 20 нови собственици на домашни любимци в Обединеното кралство е бил предложен отпуск, за да се грижат за тях.Добави коментар