Коластрата

267
Коластрата

Най-важната храна, която сме приемали през живота си

Най-важната храна, която някога сме приемали в живота си - това е коластрата. Това е майчиното мляко, което новороденото поема в първите пет дни от живота си. Всъщност, тя се формира много преди това - още в 16 гестационна седмица от бременността. Така природата осигурява първата порция имуностимулант на бебето черз кърмата.

По своя състав и вид коластрата се различава от майчиното мляко. Тя е по-гъста и лепкава субстанция и има жълтеникав отенък. Уникалното й съдържание я прави особено ценна храна за бебетата. Тя е бедна на мазнини и богата на въглехидрати, антитела и протеини.

В нея има пептиди, наречени "фактори на растежа", имуноглобулин, който защитава организма от бактерии, лактоферин - много мощен шикороспектърен антибиотик, цитокини, които подсилват имунната система и други вещества, предпазващи и развиващи детския организъм.Най-важната роля на коластрата за малкия несъвършен организъм е създаването на имунитета. Както вече споменахме, в състава й влизат вещества, като имуноглобулин и левкоцити, които се борят с бактериите и вирусите. Вижте още от ползите, които носи първичното майчино мляко.

* Облекчава симптомите на физиологичната жълтеница, която детето прекарва в първите дни от живота си. Това става чрез свойството й да подтикне организма да изхвърли излишния билирубин.
* Предпазва нежното коремче от бактериите, като изгражда защитен слой. Освен това попълва дупките с преграда в много проницаемите черва на бебето. Така се предотвратява възможна остра чувствителност към храната.
* Тя действа като разхлабително. Стимулира изхвърлянето на мекониума - първите изпражнения на новороденото.
* Нормализира кръвната захар на бебето, защото се преработва от организма изключително бързо.Добави коментар