Кои са тези майки?

143
Кои са тези майки?

Филм разказва за майките - деца

Г. е на 15 години. Бременна е в четвърти месец... с второто си дете. Ражда първото си момченце, когато е едва на 14. Тя е едно от около петте хиляди момичета в България, които годишно се омъжват и раждат своите деца във възраст между 13 и 18 години.

Независимо от причините всички те са деца-майки, които отглеждат свои деца. Често те остават без никакви шансове да направят своя избор в живота си сами и остават в затворения кръг на неграмотността, безработицата и бедността. А техните деца и децата на техните деца най-вероятно ще преповторят този модел, защото няма как да разберат, че животът предлага и други възможности.

Кои са тези майки?

Нов български документален филм изследва ранните съжителства и раждания в България. Той е създаден с подкрепата на фонда на ООН за населението.

У нас над четири хиляди са ражданията на момичета под 18 години. Над 350 от тях са станали майки под 15-годишна възраст. „По този показател страната ни е на първо място в ЕС“, каза Елена Златанова, представител на ООН. Според нея причините за ранните раждания най-често са социално-икономически. Сред тях са бедност и липса на сексуална култура. По думите й трябва да се работи с младите хора и да им се осигури достъп до въпросите на сексуалното и репродуктивно здраве.

Режисьорът на Ирена Даскалова каза, че най-малката героиня е на 15 години и очаква второто си дете. Следващата е на 17 и вече има 2-годишно момиче. Тя отбеляза, че героините във филма й не са самотни майки.

Темата на късометражния филм са момичетата и млади жени, които са станали майки преди 16 годишна възраст, като за първи път у нас създателите му търсят чисто човешката гледна точка към техните съдби и какво ги предопределя. „Кои са тези майки“ представлява един различен поглед към ранните бракове, бременности и раждания в България като не заклеймява и не дава оценки относно решението на майките да родят в тази млада възраст.

Героите на филма са пет млади майки, които са родили на 13, 14, 15 години - докато самите те са били деца. Някои от тях са обнадеждени, че децата им ще имат по-добър живот от техния, други са претърпели истински ад, били са унижавани, бити и тормозени от своите съпрузи и близки.

Защо малки момичета раждат деца?

„Кои са тези майки“ търси и отговор на въпроса какво е довело до решението на тези момичета да родят толкова рано. Вероятно много хора не си дават сметка, че то е провокирано от безизходица, липса на житейски умения и търсене на по-добър живот. Факт е, че младите момичета и жени, които живеят в бедни, изолирани и затворени общности, нямат информация и достъп до услуги, които да им помогнат да направят избор. От друга страна жените, родили рано, рядко продължават образованието си и така не успяват да постигнат икономическа независимост и да се впишат в обществото, което често ги отхвърля.

За съжаление, статистическите данни за България по отношение състоянието на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора са тревожни. Според доклада на ООН „Състояние на световното население 2011 г.“, страната ни е на първо място сред държавите от ЕС по показател раждаемост във възрастта 15-19 г. Официалните данни за 2010 г. показват, че децата, родени от майки под 18 години у нас са 4023. В същото време, в области като Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Пазарджик са регистрирани и голям брой раждания от момичета на възраст до 15 г., като през 2010 г. техият брой е 356. В България няма официална статистика за това колко момичета под 18 години живеят с партньора си на семейни начала.

Ранните раждания водят не само до социални и икономически проблеми за майката, но поставят в риск и детето. Най-често той е свързан с лоши битови условия, нездравословен начин на живот и липса на здравни грижи, тъй като немалка част от населението на България, особено в селски райони и сред малцинствени групи, няма достъп до здравна информация и съвременни услуги, свързани със семейно планиране и репродуктивно здраве.

На премиерата на филма в „Дом на киното“ присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, парламентарната комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, дипломатически мисии, международни организации, известни лица от артиситчните среди. След прожекцията те разгледаха изложба с уникални фотоси с моменти от живота на героините от филма. „Целта на събитието беше не само да представи филма пред българската публика, но и да създаде условия представителите на институциите, медиите и лидерите на обществено мнение да обединят усилията си и да демонстрират своя ангажимент към момичета като тези, чийто съдби са документирани в „Кои са тези майки“, каза Елена Златанова, Национален програмен координатор на ООН България.Коментари

Коментар: 1

така е като малцинствата не са чували за контрацепция. на 20 години вече имат по три деца, а българките започнаха да раждат след 30 години


  • 1

Добави коментар