Кога да се обърнем към адаптираното мляко?

520
Кога да се обърнем към адаптираното мляко?

Адаптираните млека имат някои витамини и съставки, които кърмените бебета трябва да приемат като добавка

В настоящия материал няма да се спираме на ползите от кърменето и защо това е по-добрият вариант от адаптираните млека. Ще представим някои от предимствата и по-скоро случаите, в които все пак се налага употребата им и какво трябва да имате предвид, когато ги избирате. Последните имат някои витамини и съставки, които кърмените бебета трябва да приемат допълнително като добавка, като витамин Д например.

Избора на марка
Ако се колебаете каква марка адаптирано мляко да изберете за вашето бебе, първо направете разлика между медицинските факти от културните риторики и съвети на близки и познати. Най-добре е да го обсъдите с вашия педиатър. За избора на мляко влияние оказва и причината, поради която храните бебето с адаптирано мляко.

Това може да бъде слаб сукателен рефлекс на бебето (особено при недоносените), продължителна раздяла на майката и бебето поради здравословен проблем след раждането, болезнено за майката кърмене, необходимостта да се върнете на работа скоро след раждането, здравословен проблем на бебето, който налага храненето му със специално адаптирано мляко и др. Понякога дори страхът, че бебето не поема достатъчно мляко при кърмене може да бъде причина майката да реши да го дохранва с млечна формула.

Млечните формули за бебета на възраст от 4 до 12 месеца имат повече калций, желязо и протеини

Без краве мляко
При никакви обстоятелства не трябва да използвате чисто краве мляко като заместител на кърмата или адаптираното. То не се препоръчва не само за новородени, но и до навършване на 1 година на детето, тъй като в него няма необходимите съставки в съответните пропорции за нуждите на растящото бебе. Освен това може да доведе до проблеми с храносмилането.

Адаптирани млека след 4-тия месец
Адаптираните млека, създадени за бебета на възраст от 4 до 12 месеца, съдържат повече калций, желязо, протеини и калории, отколкото формулите за кърмачета. Повечето бебета нямат нужда от такива млека. Педиатрите съветват родителите да започнат захранване с пюрета и каши към 6-тия месец на детето вместо да ги хранят с адаптирано мляко. Това обаче зависи от самото дете. Някои бебета имат хранителни алергии, други са чувствителни към определени храни. Затова обсъдете с вашия лекар кое е най-доброто конкретно да вашето дете.

Предимството на адаптираните млека е, че таткото може да помогне с храненето на бебето

Млечната формула като добавка
Консултантите по кърмене съветват да не се предлага бутилка на бебето през първите четири седмици от живота му. За този период обикновено кърменето се нормализира и двамата – майката и бебето – свикват с него и нещата стават по-лесни. Ако все пак смятате да използвате адаптираното мляко в извънредни случаи, не го предлагайте на бебето повече от веднъж в рамките на 24 часа. В противен случай рискувате кърмата ви да намалее.

Очаквайте повече за различните форми и видове адаптирани млека и по какво се различават те в следващите материали по темата.Коментари

Коментар: 1

А след годинката има ли нужда да се дава адаптирано мляко? Ако детето вече си вечеря с родителите (на 1г4м), трябва ли да пие и мляко? А може ли да е кисело мляко? Това ме интересува, защото мисля да спирам да кърмя (тя суче само вечер) и се чудя дали да купувам АМ.


  • 1

Добави коментар