Кмет и фотограф изродиха бебе

140
Кмет и фотограф изродиха бебе

В къщата нямало дори ток и вода

Кметът на павликенското село Горна Липница Юлко Палов и зет му Росен Вергилов са изродили бебе в дома на самотна майка. Екстремната ситуация се разиграла на 28 февруари вечерта. Местният управник тъкмо посрещнал дъщеря си и зет си, които пристигнали от София. Около 20 часа семейството се настанило на трапезата и на вратата се зазвъняло на пожар. Оказало се, че 40-годишната Анка Асенова търси помощ, защото е на път да роди.

"Скочихме от масата, фоторепортер съм и се занимавам със здравни теми. Реагирах незабавно. Грабнах чисти кърпи и чаршафи и с тъста ми потеглихме с колата към къщата на Анка. През това време кметът се обади на тел.112 и поиска да изпратят линейка", разказва Вергилов. Когато двамата мъже пристигнали в дома на родилката, заварили неописуема бедност. В къщата нямало дори ток и вода. Раждането било започнало.

"Анка охкаше и имаше силни болки. Беше тъмно като в рог и се наложи да си светим с джиесемите. После тъстът ми отиде към площада на селото, за да посрещне линейката. Докато медицинският екип пристигне, се оказа, че бебето е на път. Видях нещо тъмно и лилаво. Напипах бебешка главичка, прихванах я и изтеглих момченцето. Не можах да прережа пъпната връв, защото нямаше с какво", разказа Вергилов, цитиран от вестник "Труд".

Оправният мъж увил пеленачето в чистите кърпи и го положил в скута на Анка, която в последния ден на февруари се сдобила с четвърти син. В този момент пристигнала линейката и откарали родилката и детето в болницата.

На следващия ден двамата "акушери" отишли в болницата при Анка да се уверят, че всичко е наред. Синът бил здрав. "Фотограф съм, но нямам и една снимка от събитието", шегува се Вергилов. "За два мандата какво ли не ми се е случвало. Свалял съм самоубийци от бесилото, вадил съм хора от горящи къщи, но бебета не бях израждал", казва Юлко Палов, който е бивш корабен механик.Добави коментар