Ключът към износването на здраво бебе

1588
Ключът към износването на здраво бебе

Всяка една бременна жена иска иска това

Мечтата на всяка бъдеща майка е да износи и роди здраво бебе. Но как да постигнете това, когато дори сега никой не може да ви даде гаранции, че плодът в утробата ви ще бъде именно такъв? Тук не бива да изключваме негативни фактори като екологията, мястото, където живеете, общото здравословно състояние.

В същото време учените са убедени, че съществува един фактор, който играе една от най-важните роли във формирането на здравето на бебето.

В научно-медицинското списание «Human Reproduction» гръцки специалисти неотдавна публикуваха данни от свое изследване. В него се прави анализ на здравето на новородените деца. Те са убедени, че фактор като правилното хранене на бременната жена се явява ключов за формирането на здраво бебе.

А знаете ли каква диета трябва да спазвате? Тя спомага за правилното развитие на плода. Става дума за средиземноморската диета.

За нея е писано доста. Повечето учени и диетолози признават, че това е най-здравословната и полезна храна за кръвоносните съдове, мозъка и общото самочувствие. Дори я наричат диетата на дълголетието.

Това не са единствените плюсове. Оказва се, че начинът на хранене по средиземноморски тип може да се отрази положително върху фертилността на жената и износването на здраво потомство.

За да стигнат до този извод, гръцките експерти са анализирали храненето на 244 жени, които са били подложени на екстракорпорално оплождане. Всички те са били под медицинско наблюдение в продължение на целия период на износване и са водели дневник на храненето си. В последния внасяли всички данни за менюто си за минимум 6 месеца.

Получените данни учените разделили на три групи съгласно типа хранене на бъдещите майки и съответстващия показател MedDiet. Колкото по-нисък бил показателят, толкова по-малко менюто на бъдещата майка съответствало на здравословните навици, препоръчани от диетолози за бременни жени.

Максимални точки били дадени на група от бъдещи майки, които отдавали предпочитание на средиземноморската кухня.

В заключение се оказало, че в групата, където показателят бил най-нисък, най-често се случвало помятане, замиране на плода или раждане на дете с ниски показатели на здравословното състоятие.

В същото време в групата на бъдещите майки, чиято диета била близка до средиземноморската, вероятността от раждане на здраво и силно дете нарастнала 2,7 пъти.

Важно!

Основните хранителни продукти в средиземноморската диета са зеленчуците, зелените подправки, зърнените култури – макарони от твърда пшеница, плодовете, зехтинът, млечните и кисело-млечните продукти, сирената, мазната риба и ядките.Добави коментар