Китай ще ограничава броя на децата още 30 години

76
Китай ще ограничава броя на децата още 30 години

Населението на Китай ще отбележи своя пик от около 1.45 милиарда души до 2050 г.

Китай ще продължи да се придържа към ограниченията за семейното планиране през следващите 30 години, заяви високопоставен китайски служител в понеделник, с което отхвърли притесненията, че ограниченията за броя на децата са довели до застаряване на населението.

Миналата година управляващата Китайската комунистическа партия обяви, че ще се откаже от своята дългогодишна и противоречива „политика на едно дете“, позволявайки на всички двойки да имат по две деца.

Според критиците обаче промяната на правилата идва твърде късно, за да парира опасния дисбаланс на населението, защото много двойки вече не искат да имат повече от едно дете.

Населението на Китай ще отбележи своя пик от около 1.45 милиарда души до 2050 година, когато се очаква един на всеки трима души да бъде на повече от 60 години, а процентът на работещите възрастни, които да ги подкрепят, ще намалява, съобщава БГНЕС.

Но държавата ще се придържа към ограниченията за семейно планиране „в дългосрочен план“, заяви заместник-министърът на комисията за Националното здраве и семейно планиране.

„Това дългосрочно придържане ще продължи най-малко 20 - 30 години“, каза той.Добави коментар