Китай разрешава второ дете

173
Китай разрешава второ дете

Облекчените правила влизат в сила първо в "послушните" райони

Властите в Китай планират да облекчат политиката за едно дете в семейство и да позволят на повече двойки да имат по две деца, съобщава в. "Фигаро". Новината е оповестена от Джан Вейцин, бивш председател на Комисията за население и семейно планиране.

Политиката за едно дете е в сила от 1979 г. и има за цел да ограничи броя на ражданията и да регулира нарастващия дял на населението на най-многолюдната страна в света, където живеят 1.34 млрд. души. Заради тази политика обаче в последните години се наблюдава сериозно застаряване на населението, което предвещава бъдещи икономически и социални проблеми.

Освен това критици твърдят, че тя е предизвикала и принудителни аборти и увеличено социално напрежение заради дисбаланса между родените момчета и момичета. Затова властите в Китай смятат да облекчат режима.

В момента братче или сестриче се полага само на деца, чието семейство живее в град и родителите им нямат братя и сестри. Облекчените мерки биха позволили на семейства, в които, ако единият родител не е единствено дете, да имат повече от една рожба.

Новата политика, ако получи одобрението на китайското правителство, ще влезе в сила първо в области, които са "икономически продуктивни" и в регионите, където стриктно се спазва действащото законодателство.Добави коментар