Кърменето пази от рак

41
Кърменето пази от рак

Кърменето намалява нивата на хормона естроген, който може да предизвика рак

Кърменето намалява риска от рак на гърдата с до 20%, показва ново изследване. В изследването са проследени почти 37 000 жени, пише в. "Дейли Мейл". Резултатите показват, че дамите, които са кърмили, са изложени на 10% по-малък риск от развитие на заболяването. Освен това имат 20% по-малък шанс от развитие на една от най-тежките форми на рак, известна като тройно отрицателен.

Във Великобритания само 23% от жените кърмят в продължение на 6 месеца, като най-често дават на децата си изкуствено мляко. Световната здравна организация препоръчва децата да бъдат кърмени в продължение на най-малко 6 месеца, припомня БГНЕС.

Американски учени анализирали изследвания на 36 881 жени. Тези, които са кърмили, без значение за какъв период от време, са изложени на 10% по-малък риск от развитие на рак на гърдата. Освен това те имат 20% по-малък шанс от развитие на тройно отрицателния рак, който засяга 15 до 20% от заболелите и е много труден за лечение. Наречен е тройно отрицателен, защото не се поддава на нито един от трите ефикасни метода на лечение.

Вижте още: 7 грешки на младата майка

Кърменето намалява нивата на хормона естроген, който може да предизвика рак. Според някои учени процесът на образуване на майчиното мляко пречи на раковите клетки да се оформят, посочва БГНЕС.

Бебетата, които са кърмени, са по-малко податливи на инфекции, алергии и затлъстяване. Кърменето засилва връзката на майката с детето и помага за сваляне на теглото, натрупано по време на бременността, тъй като при образуването на майчино мляко се изгарят калории.Добави коментар