Кърменето (Част 2)

921
Кърменето (Част 2)

Безценно и незаменимо

В първата част на материала се опитахме да обхванем всичките причини за ползата от кърменето на новороденото, без да засягаме спора “за” и “против” кърменето. Сега ще дадем някои практически съвети и насоки за успешно кърмене:

Закърмете детето си през първия час след раждането


През последните месеци на бременността от гърдите ви са се отделяли капки жълта течност. Това е така необходимата и изключително ценна за вашето бебе коластра. Коластрата е кърма, която се образува още по време на бремеността и се отделя през първите дни след раждането. Тя е по-гъста от зрялата кърма, с по-голямо съдържание на белтъци, витамини, соли, защитни и растежни фактори.

След раждането дневно се отделят до 100 мл коластра. През първите дни новороденото изсуква не повече от 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) на кърмене, но те са достатъчни не само за храна, но и за защита от инфекции. Затова, не се притеснявайте, че през първите дни след раждането нямате голямо количество кърма. Отделянето на кърмата нараства с възрастта на детето, Вие трябва само да поддържате и стимулирате нейното образуване чрез редовното изпразване на гърдите при кърмене.

Здравите новородени деца могат сами да засучат веднага след раждането. Този сукателен рефлекс претърпява обратно развитие само за десетина дни след раждането. Затова здравото доносено дете трябва да се закърми възможно най-рано – в първите 20-30 минути след раждането и редовно да се кърми.Ранното закърмяне е важно


Ранното закърмяне е основен фактор, определящ успеха и продължителността на лактацията. То допринася за по-бързото приспособяване на новороденото към извънутробния живот.

Ранното закърмяне предпазва новородените от тежки обменни нарушения – обезводняване, тежки жълтеници на новороденото, рязко спадане нивото на кръвната захар, калция и др.

Ранното закърмяне спомага за по-бързото заселване на червата на новороденото с млечнокиселинни бактерии.

Ранното закърмяне създава интимен, телесен и зрителен контакт между майката и детето от първите съвместни моменти.

Правилното кърмене

Преди кърмене:


1. Подсушете детето, то трябва да се чувства комфортно.
2. Измийте ръцете си с вода и сапун, а гърдите си само с топла вода и ги подсушете с чиста кърпа, предназначена само за тази цел.

По време на кърмене:

1. Изберете си удобна поза. Ако сте седнала, гърбът ви трябва да е изправен, при необходимост, подпрян с възглавница (подбедриците, бедрата и гърбът да образуват прави ъгли). Може да имате нужда от допълнителна възглавница, за да повдигнете бебето по-удобно към гърдата, от която ще кърмите.

Ако сте легнала, разположете се удобно настрани, постовете възглавница под главата си, така че рамото ви да е на леглото. Гърбът ви може да е подпрян с друга възглавница.2. Положение на бебето:

- Дръжте детето полулегнало, като главичката и тялото му са на една линия;
- Нослето му да е срещу зърното на гърдата;
- Бебето трябва да достигне гърдата без да се извива или протяга;
- Винаги придвижвайте бебето към гърдата, а не гърдата към бебето!
- Почакайте бебето да отвори широко уста ( може лекичко да докосвате устните му със зърното си) и тогава леко го придвижете към гърдата.
- С устата си детето трябва да обхване не само зърното но и колкото може по-голяма част от ареолата (пигментирана зона около него).
- Нослето трябва през цялото време на кърмене да е свободно и проходимо!

След кърмене:

1. След всяко кърмене задължително дръжте бебето изправено около 5-10 минути, за да се оригне.
2. След това му дайте да пийне 1-2 глътки преварена вода без захар с цел да се отмие млякото от устата му. Не давайте на кърмачето допълнително подсладена със захар вода. Като правило то само регулира количеството на необходимите течности.
3. Изцедете добре гърдата с ръка или със специална помпичка. Подсушете гърдата и поставете върху нея сух стерилен компрес, който сменяйте при всяко кърмене.Режимът на кърмене

През първите седмици след раждането кърмете детето си и от двете гърди. По-късно при наличие на достатъчно кърма редувайте гърдите. Кърмата е толкова повече, колкото по-често и докрай се изпразват гърдите.

Кърмете новороденото около 5 минути и постепенно увеличавайте времетраенето в следващите дни. Максималната продължителност на едно кърмене е 15-20 минути. Детето изсуква 80-90% от нужното му количество за около 10 мин. Продължителното кърмене (повече от 20 минути) е причина за разраняване на гърдите (рагади).

Режимът на кърмене на детето може да бъде изцяло свободен, т.е. то самото да определи броя и интервала между кърменията. Интервалът обаче в първите четири месеца не трябва да бъде по-голям от 4 часа и по-малък от 2 часа, най-често той е 3 – 3 и половина часа.

Броят на кърменията се променя с възрастта. През първия месец те са най-често 6-7 (нощното 7-мо кърмене е по желание на детето), а в следващите месеци са 5-6 за ден.

Обръщайте по-особено внимание на приетите от бебето течности през летните горещини и при заболяване. Не забравяйте, че бебетата и малките деца много бързо се обезводняват, а това е изключително опасно за тях!

Следва...Добави коментар