Кърменето (Част 1)

1532
Кърменето (Част 1)

Безценно и незаменимо

Най-доброто решение по отношение на хранене на новороденото ви дете е решението да го кърмите. Поздравления! Това правилно решение е и първата гаранция, че ще кърмите успешно. Скоро този акт ще се превърне в удоволствие и за вас, и за вашето бебе. В този материал няма да се спираме на спора “за” и “против” кърменето, а ще се опитаме да обясним защо то е така полезно за новороденото.

Кърмата е единствената храна, която отговаря на хранителните потребности и функционалните възможности на бебето, колкото и добре да се рекламират млеката заместители. Кърмата е най-великолепната храна за бебето, тя се произвежда специално за него и идеално съответства на неговите променящи се нужди. Бебетата не се нуждаят от никаква друга храна или течности до навършване на 6 месечна възраст.Най-добрата храна за бебето - 7 причини:

1. Майчината кърма съдържа белтъци, сходни с тези на тъканите на бебето и затова не предизвиква алергия у кърмачетата.

Най-често срещаната сред кърмачетата алергия е непоносимостта към белтъците на кравето мляко. Всички изкуствени млека за храна на бебетата се произвеждат от краве мляко. Тези млека се наричат адаптирани (приспособени), но не могат да заместят и не са заместители на майчината кърма.

2. Майчината кърма съдържа лесно смилаеми мазнини, богати на есенциални ненаситени мастни киселини, които са необходими за развитието на:
- нервната система и по-специално мозъка;
- жлезите с вътрешна секреция;
- образуването на кръвта;
- имунна система.

3. Майчината кърма съдържа млечна захар (лактоза), която стимулира развитието на “добрите” млечнокисели бактерии в червата на детето и подтиска болестотворните микроорганизми. Това обуславя по-рядкото боледуване на кърмачетата от чревни инфекции.

4. С майчината кърма се внасят необходимите витамини и минерални вещества, поради което кърмените деца боледуват по-рядко от анемии, рахит и хиповитаминози.

5. Майчината кърма е единствената храна, съдържаща защитни фактори (имуноглобулини, интерферон, лизозим, левкоцити и др.), които предпазват кърменото дете от множество вирусни, бактериални и паразитни заболявания.

6. Майчината кърма се получава директно, стерилна, с подходяща температура и в количество, което детето само регулира. Поради това стомашно-чревните разстройства, прехранването, затлъстяването и др. са по-редки при кърмените деца.

7. Майчината кърма се понася, смила и усвоява най-лесно от всички видове млека и храни, поради което е особено необходима за болните и недоносени деца.Връзката майка - дете и след раждането

Кърменето дава възможност за тесен и постоянен контакт между майката и бебето, което се отразява особено благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

Кърменето е от полза и за самата майка, защото:

- С отделянето на кърмата се стимулира и отделянето на хормони, които водят до бързото обратно развитие на матката след раждането, с което се намалява опасността от кръвозагуба и инфекции;

- Кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото си от преди бременността;

- Жените, които са кърмили, заболяват в по-късна възраст по-рядко от остеопороза, рак на гърдата и яйчниците.

Кърменето пести усилия, време и пари, то е удобно и икономически изгодно за цялото семейство.

Следва...Добави коментар