Какво забавя кърмата?

448
Какво забавя кърмата?

Проучване търси връзката между теглото, възрастта и кърмата

Първескините, които са над 30-годишна възраст и имат наднормено тегло, са застрашени от забавена лактогенеза, сочи ново проучване.

Забавената лакогенеза се дефинира като забавяне на прехода от коластра към пълноценна кърма след 72-я час. Тя може да доведе до дехидратиране и отслабване на новороденото, а от друга страна - до притеснения от страна на майката и отказване от кърменето, посочва woman.bg.

Майките все пак не трябва да бъдат обезкуражавани, а напротив - да бъдат обстойно консултирани. Според авторите на проучването - кърмата на 98% от първескините се появява в рамките на седмица.

В настоящото проучване били включени 431 майки с първо дете. При 44% били необходими над 72 часа за появата на кърма. Повишен риск от забавяне на лактогенезата бил установен за жените с наднормено тегло и затлъстяване - съответно с 45% и 54%.

Възрастта също била фактор - 58% от жените над 30-годишна възраст имали закъснение в появата на кърма срещу 39% от по-младите жени.

Авторите смятат, че установеният феномен може би се дължи на нарушения във въглехидратния метаболизъм, който, от своя страна, може би оказва влияние върху продукцията на майчино мляко.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjoq'"(){}:/1zqjoq;9

Коментар: 2

1zqjoq'"(){}:/1zqjoq;9

Коментар: 1

само си търсят причини да не кърмят все повече жениу а това е най-важното за детето им


  • 1

Добави коментар