Какво точно съдържа кърмата?

64
Какво точно съдържа кърмата?

Испански и финландски учени идентифицираха всички микроорганизми, съдържащи се в майчиното мляко

Испански и финландски учени идентифицираха всички микроорганизми, съдържащи се в майчиното мляко. Оказва се, че по време на кърменето новороденото получава около 700 различни видове бактерии, съобщи American Journal of Clinical Nutrition.

Изследването е започнало през 2002 г., когато са били подбрани бременни жени за участие. В хода на работата си учените отчитали индекса на телесната маса, начинът на родоразрешение, а също и особености в кърменето. Били взимани за анализ проби от кърмата през първите дни след раждането, месец по-късно и още веднъж след шест месеца.

Най-голямо разнообразие на микрофлората било отбелязано в майчиното мляко, непосредствено след раждането в т.нар. коластра. В нея преобладавали микроорганизми от Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Weissella и Staphylococcus. В млякото месец по-късно преобладавали бактерии от рода на Veillonella, Leptotrichia и Prevotella. Така става ясно, че състава на кърмата постепенно се променя.

Бактериите, които се съдържат в майчиното мляко не зависят само от периода на лактация, но и от различни фактори преди и след бременността, посочва woman.bg. Разнообразието от бактерии е по-малко при жени с наднормено тегло. Начинът на раждане, по естествен път или с цезарево сечение, не променял състава на кърмата.Добави коментар